X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Evolutietheorie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-02-2009
Auteur: Normyo
Het is dit jaar 200 jaar geleden, dat de bedenker van de evolutietheorie, Charles Darwin, geboren werd. De evolutietheorie is een mooi voorbeeld van een eenvoudige verklaring voor een complexe materie. En dat bedacht in een tijd, dat iedereen nog sterk geloofde dat god alles geschapen had en de wereld pas een paar duizend jaar oud was.

De theorie

De theorie zelf is simpel en elegant te noemen. Organismen ontwikkelen zich als een gevolg van de invloed van hun omgeving. In zijn simpelste vorm gesteld klinkt het als: "De sterkste overleeft." Hoewel het beter zou zijn om het: "De best aangepaste overleeft," te noemen.

Dat betekent echter niet, dat de meest aangepaste overleeft. Wat dat betreft maakt de natuur meteen duidelijk dat aanpassen iets anders betekent dan wat wij mensen er vaak onder verstaan. Aanpassen in natuurlijke omgevingen betekent de vrijheid of het vermogen bezitten om om te gaan met optredende veranderingen.

Dus een dier dat zich te specifiek richt op een bepaalde voedingsbron of omgevingskenmerk, loopt juist het gevaar uit te sterven, als de bron opdroogt of de omgeving radicaal verandert.

Een mooi voorbeeld van dit specialisatie gevaar is de dodo. Doordat het dier op een bepaald moment in zijn geschiedenis geen natuurlijke vijanden meer had, ontwikkelde het zich tot een loopvogel. Daarnaast bezat het ook geen angst meer voor vreemde wezens. Het gevolg was, dat het een makkelijke prooi was voor alle mensen die het eiland bezochten op hun reis van AziŽ naar Europe. Omdat de verandering van de omgeving zo radicaal was en het dier zo specialistisch kon het zichzelf niet beschermen en stierf het uit.

De economische kant

Het bijzondere aan de theorie van Darwin is, dat hij ook terug te vinden is binnen de economie, maar ook binnen de organisatietheorie met de naam contingentietheorie.

Binnen de economie zie je bedrijven failliet gaan, omdat ze niet instaat zijn om hun klanten te bieden wat ze zoeken. Waardoor de klanten ergens anders gaan kijken. Je ziet ook het effect van de specialisatie voorkomen. Dat worden dan vaak niche markten genoemd. Bedrijven die zich specifiek richten op een klein deeltje van de markt en zich daarin specialiseren. Bijvoorbeeld bedrijven die kolenkachels produceren of bedrijven die sluitstrips maken voor verpakkingsmaterialen.

De contingentietheorie stelt bijna hetzelfde als de evolutietheorie, de omgeving beÔnvloedt de structuur en werking van een organisatie. Een organisatie in een competitieve markt kent een andere structuur dan een organisatie in een markt waarin de techniek zo is uitontwikkeld, dat de enige manier om winst te maken schaal is.

En ook hier geldt weer, dat degene die zich niet kan aanpassen van het toneel verdwijnt.


Reacties op dit artikel
Carla, 2011-03-07
( 0 )

Leuk zeg
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl