X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Moreel en moraal door Obama

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van JASPER JASPER Auteur op infoyo sinds
13 Mei 2009


Bekijk het profiel van JASPER
Datum: 09-06-2009
Auteur: JASPER
Politiek is tegenwoordig vooral winderig. De aandacht voor zaken van belang heeft iets van een aankomende onweersbui: het dreigt, bouwt op, een paar rukwinden, een ruisende bui en dan is het al weer voorbij.Obama doet het anders: hij grossiert in historische speeches en confronteert met morele inhoud. Ik probeer zijn economische herstelplan en zijn herstelplan voor de verhouding met de Islam te vergelijken.

Economisch herstel

Triljoenen tekort. Maar Obama komt met een plan van 787 biljoen. Geen idee over hoeveel nullen dat gaat.
Amerika heeft alles gefinancialiseerd, verhandelbaar gemaakt als aandelen. De republikeinen dachten dat arme mensen, zonder perspectief, de schuld van een eigen huis wel konden dragen, "net als iedereen".
Maar zij die dit dachten hadden geen idee van schuld, van geldgebrek, van in leven blijven op het minimum. Ook niet van de serieuze manier waarop, b.v. in Nederland, gepoogd is huisvesting voor de laagst betaalden te regelen. De hypotheken werden, volgens Enron-recept verknipt en als aandelen verhandeld.
Daar zitten we nu, in een crisis van jewelste. Banken, toezichthouders, politici, niemand die het zag aankomen. Is dat collectieve blindheid? Was meedoen immoreel? Madoff wist wat hij deed en bouwde een kaartenhuis, met geld van anderen. Maar was het meedoen aan de gefinancialiseerde wereld ook immoreel? Konden we het weten? Moeten banken sorry zeggen?
Van gokjes houden is geen misdaad, in elk geval menselijk. Maar kun je ontkomen aan het systeem? In een VPRO-programma vertelt een Amerikaanse vrouw over de bank van haar vader, een fatsoenlijke bankier voor kleine luyden. Hij kreeg het steeds lastiger, omdat hij onvoldoende rendement haalde. Hij bood weerstand tot zijn ontslag.
Toen zijn bank verkocht werd, bleek die ineens toch boven verwachting veel waard: geen giftige producten, maar activa die werkelijke waarde hadden. Hoe moet je leven in een collectieve zinsbegoocheling? Kun je kiezen voor matigheid, tegen de gekte? Het principe lijkt eenvoudig: achter financiele producten moet waarde zitten.
Daarmee roept Obama's herstelplan vragen op: de verkruimelende wegen en bruggen in Amerika moeten worden vervangen, de infrastructuur voor het energietransport moet worden opgeknapt, internettoepassingen gemoderniseerd. De vraag is: wie betaalt dat? Wie investeert in het opknappen van alle oude rommel in Amerika? Waarom zou je?
Ik vrees dat het antwoord tweeledig simpel is: de geldpers en omdat Obama en Biden er breeduit bij grijnzen; want meer reden voor vertrouwen is er niet in de uitgewoonde USA.
 

Herstel van mondiale verhoudingen

Barack Hussein Obama sprak onlangs in Egypte. The medium is the message, zei ooit Mc Luhan. Dus koketteerde Obama met zijn naam Hussein, zijn moslim-voorvaderen, zijn jeugd in Indonesie.
Maar toch: een keurige zwarte man, in perfecte harmonie en rust, elk woord op de goede plek, elk woord goed. De grote godsdiensten van de wereld zijn niet met elkaar in strijd, Amerika heeft lessen geleerd door Irak, iedereen mag sluiers dragen als dat gewenst is, maar dat betekent niet dat vrouwen geen onderwijs behoeven te krijgen. Landen die hun vrouwen net zo veel kansen op onderwijs geven, zijn welvarender dan landen die dat niet doen.
Amerika is vriend van Israel en dat blijft zo: maar het beleid van de nederzettingen is verkeerd en moet stoppen.
Het verhaal ging bijna een uur zo door. (zie Youtube)
Het was verbijsterend en vreugdevol om een Amerikaanse president een moralistische boodschap te horen brengen, gericht op de toekomst en tegen de kluisters van een oorlogszuchtig en imperialistisch verleden. In zijn tekst kwamen zelfs verwijzingen naar Kant voor, overigens zonder deze expliciet te noemen. Eindelijk, weer een beetje niveau aan de top. Het mag ons, in tijden van verruwing in de politiek, inspireren.
Het is verbijsterend, omdat het zelfde electoraat nog maar een paar jaar eerder brekebeen Bush in het zadel hielp; maar Obama toonde geen spoor van twijfel over zijn mandaat. Hij doet alsof hij gekozen is door een land vol overtuigde en genuanceerde liberals, terwijl het toch veeleer om teleurgestelde republikeinen en conservatieven gaat.
Het wapen van Obama is zijn taal en overtuigingskracht. Hij moet er het ontspoorde kapitalisme weer mee op de rails krijgen. Hij moet er eeuwenoude tegenstellingen mee overstijgen. In ieder geval lijkt me de "War on terror" bijna afgelopen, met de perspectieven voor Pakistan en Afghanistan. De voedingsbodem voor haat is in elk geval sterk verkleind. Vooralsnog denk ik dat Obama er een eind mee kan komen. Een historisch presidentschap?

Reacties op dit artikel
Glenn18, 2009-08-20
( 0 )

Eerst was ik voor Hillary Clinton, maar toen ik meer over Obama te weten kwam, was ik meteen voor hem. Hij breekt met Bush, en probeert positieve verandering te brengen. moge hij veel succes hebben in dat conservatief land. Nu met het health care plan.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl