X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Monsieur Curie -Biografie-

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Rolanne Rolanne Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van Rolanne
Datum: 09-07-2009
Auteur: Rolanne
Pierre Curie. Deze franse natuurkundige werd 15 mei 1859 te Parijs geboren. De gebroeders Curie ontdekten in 1880 de piëzo elektriciteit. Pierre en broer Jacques studeerden aan de Sorbonne. Maria, vluchtte uit Warschau. Zij kwam in Parijs, op dezelfde universiteit terecht. In 1895 trouwde Pierre deze 8 jaar jongere briljante medestudente.

Twee jaar later kregen ze hun eerste kindje, Iréne. Ook zij zou later een geleerde van betekenis worden. Op zakelijk gebied werkten Marie en Pierre graag en veel samen. Met blote handen onderzochten ze tonnen uranium erts, dat nartuurlijk enorm radioactief was. Hun aantekeningen geven tot op vandaag nog straling af. Het verschijnsel radioactiviteit werd in die periode net pas ontdekt, door Henri Becquerel. Samen met Bequerel kreeg het echtpaar Curie in 1903 de nobelprijs voor de natuurkunde. Toen vervolgens aan Pierre de Legion d'honneur werd aangeboden besloot hij deze te weigeren. Dit was bedoeld als statement. Hij had weinig behoefte aan erkenning. Hij was tot onderzoeksresultaat gekomen in moeizame bewerkelijke omstandigheden. Waar hij wel behoefte aan had was een persoonlijke werkplek. In 1905 verbeterde zijn situatie. Hij kreeg een aanstelling als hoogleraar aan de Sorbonne. Bij deze functie hoorde de beschikking over faciliteiten van de Universiteit waaroder een eigen laboratorium. Een persoonlijke ruimte waar hij voortdurend over mocht beschikken en ook iets kon laten liggen. Pierre deed veel onderzoek naar magnetisme wat onder andere resulteerde in de wet van curie. 
Pierre Curie had het imago van een sympathieke verstrooide professor. In 1906 werd zijn chaotische aard hem fataal. Al door Parijs wandelend veranderde hij abrupt van richting. Té abrupt. Het was in een smal straatje. Er kwam helaas juist een gemotoriseerd voertuig aan. De man overleed vrijwel meteen aan zijn verwondingen. Slechts 45 jaar werd hij. Zijn vrouw zette hun en zijn werk voort.

Het element curium, en een eenheid voor radioactiviteit (de curie) zijn vernoemd naar Pierre en Maria

Het element curium, en een eenheid voor radioactiviteit (de curie) zijn vernoemd naar Pierre en Maria Hij liet Maria met 2 dochtertjes achter. Éve Curie, zijn jongste dochter was pas 2 jaar op het moment van het ongeluk. Heel Frankrijk zou van haar vader horen. Maar zij heeft de beroemde man nauwelijks mee gemaakt. Zelf bereikte ze de leeftijd van 102 waarmee ze hem in tijd een eeuw overtrof. Eve is door haar moeder opgevoed, over welke ze een liefdevolle biografie schreef. De bestseller "Madame Curie"

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl