X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wetenschappelijk onderzoek

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-02-2009
Auteur: Normyo
Bij veel wetenschappelijk onderzoek, krijg je vaak het idee dat het volkomen zinloos is. Voor een deel is dat ook waar, want het onderzoek bevestigd wat we al weten. Voor een deel is het een gevolg van de manier waarop het gepubliceerd wordt. Voor een deel is het een gevolg van het feit, dat het geen vragen beantwoord, die ons interesseren. En soms lijkt het gewoon echt zinloos.

Bevestigen

Bij onderzoek dat ons weten al bevestigd, moet je een vraagteken plaatsen. Het kan namelijk beteken, dat het onderzoek vanuit dat weten is gebeurd en op zo'n manier, dat het wel een bevestiging moest geven. Het is dus behoorlijk gevaarlijk om zo maar aan te nemen, dat bevestigend wetenschappelijk onderzoek klopt. Eigenlijk kun je die zekerheid pas hebben, nadat er meerdere keren een bevestiging is gekomen door verschillende onderzoeken, die op verschillende manieren tot dezelfde uitkomst komen.

Dit bevestigen van ons weten, is bijvoorbeeld een reden waarom onderzoekers vaak verschillende onderzoeken bij elkaar brengen om te zien of ze elkaar bevestigen of tegenspreken.

De Pers

Als het om het publiceren van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek gaat, dan vormt de pers eigenlijk een onbetrouwbare bron. Ze zijn te snel met het publiceren van de uitkomsten. Ze zijn daarbij vaak zeer beknopt en laten allerlei belangrijke informatie achterwege, die het mogelijk maakt om de conclusie te begrijpen.

Veel uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken zijn door journalisten, die eigenlijk niets hebben met het onderwerp, vaak zo kort samengevat bekend gemaakt, dat het eigenlijk leugens werden. Neem bijvoorbeeld de uitspraak dat de mens maar 10% van zijn brein gebruikt. Als dat zo was, dan zouden we met een leeg hoofd rondlopen. Want de natuur is onverbiddelijk. Alles wat niet gebruikt wordt, wordt verwijderd. Kijk maar naar spiermassa. Of wat denkt u dat er gebeurt met uw darmen als u een dag of dertig niet hebt gegeten. Het blijkt zelfs niet meer mogelijk om een mens die veertig of vijftig dagen niet heeft gegeten nog in leven te houden, omdat zijn darmen zover zijn weggeteerd, dat hij geen vast voedsel meer kan verteren. De natuur is dus onverbiddelijk, wat niet gebruikt wordt, wordt verwijderd. Als wij maar 10% gebruiken van ons brein, dan zou onze schedel voor 90% leeg moeten zijn.

Vragen

Dat we bepaald onderzoek niet interessant vinden, betekent niet dat het nutteloos is voor anderen. Zo zullen boeren veel meer geÔnteresseerd zijn in informatie over het weer, dan een directeur van een staalfabriek. Voor boeren is het interessant om te weten of ze regen krijgen nadat ze gezaaid hebben en of het gaat regenen als ze gaan oogsten. Want daar kun je je gedrag op aanpassen. Dus de uitkomsten van onderzoek naar weer en klimaat is voor boeren zinvolle informatie.

Voor een vrouw is het weer niet interessant om te weten waarom mannen geen oestrogeen binnen moeten krijgen in grote hoeveelheden. Terwijl dit voor een milieudeskundige en een arts wel van belang is. Want de milieusdeskundige weet dan, dat er wetgeving geformuleerd moet worden, die voorkomt dat er teveel oestrogeen in het oppervlakte water komt. Terwijl artsen dan een mogelijke oorzaak hebben voor bepaalde symptomen bij mannen.

Welk onderzoek interessant en zinnig is, hangt dus af van wat je met de informatie kunt.

Zinloos

De wetenschappelijke wereld kent twee soorten prijzen. De nobelprijs achtige prijzen, die uitgedeeld worden aan wetenschappers, die hun vakgebied hebben helpen ontwikkelen, met belangrijke ontdekkingen.

De andere prijs is de Ig Nobel voor onderzoek dat niet herhaald zou moeten worden. Maar tegenwoordig gaat de prijs naar onderzoek, dat je aan het lachen maakt en dan aan het denken zet. De naam komt van de combinatie van het engelse woord ignoble, voor laagheid, en de naam Nobel. Bij deze prijs gaat het om onderzoek, waarvan je je afvraagt wat de zin is. Bijvoorbeeld het in een magnetisch veld zwevend houden van een kikker. Of het onderzoek naar gebarste potten in de psychoceramica.

Het vreemde is echter, dat sommige van dit soort zinloze onderzoeken anderen op ideeŽn brengen, waarmee ze plotseling zinnig worden.

Het is dus eigenlijk nooit zeker of wetenschappelijk onderzoek werkelijk zinloos is of alleen maar zo schijnt te zijn.


Reacties op dit artikel
Lola, 2009-10-05
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl