X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een kijk op de Afsluitdijk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 30-11-2010
Auteur: Berto
Op 28 mei†1932 is het laatste†gat gedicht zodat de Afsluitdijk een feit werd. De Afsluitdijk is 32†kilometer lang en ongeveer 90†meter breed en†verbindt Friesland met Noord-Holland en omgekeerd.†Deze 32 kilometer lange Afsluitdijk ligt tussen de afslag Zurich aan de kant van Friesland en de afslag Den Oever aan de zijde van Noord-Holland. Nederland (kust van de Zuiderzee)†werd in 1919 geteisterd door een watersnoodramp. Zodoende werd er toen besloten om de zogenoemde Zuiderzeewerken uit te gaan voeren.

Wetenswaardigheden Afsluitdijk

In 1927 is al begonnen met de aanleg van de Afsluitdijk maar het zou 5 jaar duren voordat de overkant werd bereikt. In 1933 werd de Afsluitdijk uiteindelijk opengesteld voor het verkeer.
De Afsluitdijk sluit de Waddenzee af van het IJsselmeer maar is behalve een waterkering ook een snelweg (onderdeel van Rijksweg 7). Er gaat ook een fietspad en een wandelpad overheen die veelvuldig wordt gebruikt door recreanten. Per dag rijden er bijna 10000 auto's aan beide kanten van de weg.  Er is destijds ook overwogen om een spoorlijn aan te leggen over de Afsluitdijk maar dat bleek te duur. Er wordt nu weer voorzichtig over gepraat nu de Afsluitdijk wellicht verhoogd moet worden omdat het waterpeil stijgt.
In 1953 werd Nederland weer geteisterd door een zware noordwesterstorm. Zuidelijk Nederland maar ook BelgiŽ en Engeland hadden last van overstromingen. De Afsluitdijk werd ook zwaar op de proef gesteld maar hield stand en heeft zijn geld dubbel en dwars terugbetaald.
Iedereen denkt dat de Afsluitdijk 32 kilometer lang is maar het waterkerende gedeelte is maar 30 kilometer lang.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de hele IJsselmeer werd drooggelegd maar de plannen veranderden en is daarom eigenlijk een dam in plaats van een dijk. De technisch correcte naam is dus eigenlijk afsluitdam.
De Afsluitdijk moeten we koesteren want de Zuiderzee was een gevaarlijke zee. Vroeger stonden de Noordzee en de Zuiderzee met elkaar in verbinding. De waterstand van de Zuiderzee kon bij stormen snel oplopen met alle gevolgen van dien. Ooit trokken de mensen dan naar de hogere gebieden totdat het bouwen van dijken werd ontdekt. De eerste dijken werden gemaakt van zand, klei, wier, riet, hout, keileem en steen, puin en grind begroeid met gras maar toen ze zagen dat dieren hier gaten in gingen graven werd er overgegaan op het bekleden van de dijken met steen.

 


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl