Wetenswaardigheden Afsluitdijk

De Afsluitdijk sluit de Waddenzee af van het IJsselmeer maar is behalve een waterkering ook een snelweg (onderdeel van Rijksweg 7). Er gaat ook een fietspad en een wandelpad overheen die veelvuldig wordt gebruikt door recreanten. Per dag rijden er bijna 10000 auto's aan beide kanten van de weg. Er is destijds ook overwogen om een spoorlijn aan te leggen over de Afsluitdijk maar dat bleek te duur. Er wordt nu weer voorzichtig over gepraat nu de Afsluitdijk wellicht verhoogd moet worden omdat het waterpeil stijgt.
In 1953 werd Nederland weer geteisterd door een zware noordwesterstorm. Zuidelijk Nederland maar ook België en Engeland hadden last van overstromingen. De Afsluitdijk werd ook zwaar op de proef gesteld maar hield stand en heeft zijn geld dubbel en dwars terugbetaald.
Iedereen denkt dat de Afsluitdijk 32 kilometer lang is maar het waterkerende gedeelte is maar 30 kilometer lang.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de hele IJsselmeer werd drooggelegd maar de plannen veranderden en is daarom eigenlijk een dam in plaats van een dijk. De technisch correcte naam is dus eigenlijk afsluitdam.
De Afsluitdijk moeten we koesteren want de Zuiderzee was vroeger een gevaarlijke zee. Vroeger stonden de Noordzee en de Zuiderzee met elkaar in verbinding. De waterstand van de Zuiderzee kon bij stormen snel oplopen met alle gevolgen van dien. Ooit trokken de mensen dan naar de hogere gebieden totdat het bouwen van dijken werd ontdekt. De eerste dijken werden gemaakt van zand, klei, wier, riet, hout, keileem en steen, puin en grind begroeid met gras maar toen ze zagen dat dieren hier gaten in gingen graven werd er overgegaan op het bekleden van de dijken met steen.