X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De gevolgen van wetenschappelijk denken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-05-2010
Auteur: Normyo
Naast de voordelen die de wetenschappelijke manier van denken ons gebracht hebben, zijn er ook nadelen. De voordelen zijn ondertussen wel bekend we hebben meer keuze en meer vrijheid. We hebben een hogere levensstandaard en weten meer van de wereld dan onze voorouders. We kunnen met minder landoppervlak meer mensen voeden en zijn minder het slachtoffer van manipulatie en machtsmisbruik. Allemaal voordelen doordat we meer zijn gaan denken vanuit bewijs dan vanuit geloof.

Wetenschappelijk denken

Waar het bij wetenschappelijk denken vooral om gaat is dat we niet direct geloven wat we denken. Niet wat we denken is het antwoord op de vragen die we hebben, maar de bewijzen die we kunnen verzamelen voor wat we denken zijn het antwoord op onze vragen. De aarde draait rond de zon. Niet omdat we dat denken, maar omdat we bewijzen hebben dat de aarde rond de zon draait. De seizoenen zijn een bewijs voor de zon als centrum van het zonnestelsel. Het opkomen en ondergaan van de zon, samen met het ronddraaien van de aarde om zijn eigen as is een bewijs voor de zon in het midden en de planeten daar omheen. De constante beweging van de zon ten opzichte van de aarde in tegenstelling tot het teruglopen van andere planeten gezien vanaf de aarde is een bewijs voor het zon centrisch denken. De ouderdom van de zon ten opzichte van die van de aarde is een bewijs voor het feit dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Er is dus steeds meer bewijs voor het idee dat de zon in het centrum staat en de aarde slechts één van planeten.

Dit denken in bewijzen, betekent echter ook dat je de werkelijkheid in delen uiteen moeten rafelen om de bewijzen te kunnen vinden. Je zult de spiegel moeten breken om te bewijzen hoe de spiegel werkt. Maar daarna kun je die spiegel niet meer gebruiken en zelfs niet meer repareren. Hoewel je je kennis dus wel kunt gebruiken om betere spiegels te maken, is die ene spiegel verloren. Vooruitgang in het wetenschappelijke denken is dan ook altijd gericht op de toekomst. Het verleden en het heden hebben niets aan wetenschappelijk denken. Wat dus betekent dat wetenschap hetzelfde doet als religie en op sommige momenten zelfs ermee samenspant. Waar religie ons gevangen houdt in het verleden en wat we geloofden en ons pas geluk belooft na de dood. Daar maakt de wetenschap ons gevangenen van de toekomst, we moeten nu lijden om het straks beter te hebben.

De gevolgen

Maar waar religie ons niets oplevert anders dan een gevoel van verbondenheid met het verleden en een beloning na dit leven. Daar maakt wetenschap ons blind voor het heden. Want ons wetenschappelijke handelen is gericht op het verbeteren van de toekomst. Door te onderzoeken en te analyseren wordt namelijk niet het heden beter, maar de toekomst. De beloning ligt misschien niet meer in het leven na de dood, maar hij ligt zeker niet in het hier en nu. Door ons wetenschappelijke denken hebben we misschien meer controle over onze omgeving, maar hebben we onszelf slachtoffer gemaakt van ons denken. Want door ons wetenschappelijke denken splitsen we de wereld op tot haar kleinste delen. We proberen het kleinste werkende deeltje te ontdekken dat wij kunnen manipuleren, zodat we controle hebben over onze wereld. Van de ouder die zijn agenda vol pland met afspraken en verplichtingen tot de overheid die niet meer weet wat er nu eigenlijk echt gebeurd om haar taken te realiseren. Het wetenschappelijke denken heeft het mogelijk gemaakt. We denken nu dat het de onderdelen zijn die de gevolgen veroorzaken in plaats van de gehelen. We denken dat de opdeling van klanten in marketing begrippen ons controle geven over wat de klant wil. We denken dat de opdeling van werkzaamheden in taken vanzelf leiden tot kwaliteit. We denken dat mensen niet anders zijn dan verzamelingen van eigenschappen en wensen die als ze gestimuleerd worden aan de ene kant vanzelf een bepaalde reactie zullen geven aan de andere kant.

We hebben met ons wetenschappelijke denken misschien meer controle gekregen, maar we hebben onszelf ook dieper in de problemen gewerkt. Want klanten willen niet behandeld worden als een verzameling van eigenschappen en gegeven. Werknemers willen niet behandeld worden als een verzameling van vaardigheden en mogelijkheden. Werkgevers willen niet behandeld worden als een zak met geld. Artsen willen niet behandeld worden als genezingsmachines. Politici willen niet behandeld worden als probleemoplossers. We willen allemaal behandeld worden als mensen, niet een verzameling onderdelen die een bepaalde taak moeten uitvoeren.

Maar volgens het wetenschappelijk denken gaat het niet om ons, maar om het bewijs. Dat het bewijs dat je vindt afhankelijk is van de vraag die je stelt en de manier waarop je je onderzoek doet is niet van belang. Want wat we willen zijn is belangrijker dan wat we zijn.

Reacties op dit artikel
Nelleke, 2011-10-14
( 0 )

Cooooowl
super geschreven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oma, 2012-01-18
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl