X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Tienduizend uur

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-06-2010
Auteur: Normyo
Als je sommige deskundigen in ontwikkelingspsychologie moet geloven, dan is het voldoende om tienduizend uur bezig te zijn met iets om er expert in te worden. Dus tienduizend uur schaken en je bent meester. Tienduizend uur fietsen en je kunt de Tour de France winnen. Tienduizend uur managen en je bent geschikt als directeur. Maar hoeveel is tienduizend uur echt.

Tienduizend uur

Het is natuurlijk wel leuk en aardig om te stellen dat je tienduizend uur met iets bezig moet zijn om er goed in te worden. Maar als dat echt zo was, dan zouden de meeste Nederlanders na tienduizend uur fietsen wel mee kunnen doen aan de Tour de France. Het punt is echter dat het niet alleen gaat om het aantal uur, maar ook hoe je die uren verdeeld. Zo zal iemand die veertig uur per week bezig is met zijn sport zich tot een hoger niveau ontwikkelen, dan iemand die een uur per week bezig is.

Als je uitgaat van iemand die veertig uur per week bezig is met zijn sport, dan heeft hij na vier jaar, negen maanden en 21 dagen bijna de tienduizend uur volgemaakt. Ga je uit van iemand die één uur per week actief is, dan heeft die na 192 jaar nog steeds niet de tienduizend uur volgemaakt. Maar dat is niet het enige. Het leerproces bij één uur per week is zo traag dat tienduizend uur niet voldoende zijn om goed in de gekozen sport te worden. Daarnaast heeft ons lichaam meer dan één uur inspanning nodig om genoeg kracht op te bouwen die je in de meeste sporten nodig hebt.

Maar zelfs al zou je een activiteit gaan beoefenen waarbij je alleen je brein hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld één uur per week schaken en dat 192 jaar volhouden, dan zou je daarmee nog steeds maar op het niveau zijn van die persoon die na bijna vijf jaar expert was. Die persoon die veertig uur per week actief was zou in die 192 jaar echter al weer veertig keer meer oefening gehad hebben. Wat overigens niet wil zeggen dat hij ook veertig keer beter zal zijn.

Oefening baart kunst

Zoals het spreekwoord ook zegt ontwikkelen mensen zich door te oefenen. Als je expert wilt worden dan moet je dat oefenen ongeveer tienduizend uur volhouden. Het punt is natuurlijk dat er een limiet zit aan hoeveel uur je ergens op kunt oefenen. Je kunt bijvoorbeeld in het begin van een vaardigheid, bijvoorbeeld pianospelen geen veertig uur per week oefenen. Na een dag zou je door de spierpijn een paar dagen niet kunnen spelen. Zelfs bij een sport als schaken, die fysiek niet al te belastend lijkt, kun je niet acht uur achter elkaar spelen. Je zou na vier uur waarschijnijk pijn in je achterwerk krijgen en je zult tussendoor toch moeten eten en drinken. Verder ontwikkelt ons brein zich zeer slecht als het zich maar op één activiteit richt. Ons brein is helaas niet gemaakt om zich vele uren achter elkaar te concentreren op één handeling. Om het nog erger te maken, ons brein ontwikkelt zich zelfs sneller als het de kans krijgt om onbewust aan de slag te gaan met een activiteit, bijvoorbeeld tijdens de slaap.

Het is dus vooral in het begin stadium van het ontwikkelingsproces belangrijk om af te wisselen en niet alleen maar bezig te zijn met hetzelfde. Je ziet dat zelfs bij kleine kinderen en baby's, die zijn ook niet de hele dag bezig met één activiteit. Zoiets van de komende vijf weken gaan we oefenen met leren lopen en dan willen we niet afgeleid worden met andere activiteiten. Wat je bij kinderen in ontwikkeling juist ziet is dat ze leren lopen, omdat ze onderweg zijn naar een activiteit die ze leuk vinden. Ze leren lopen omdat ze naar hun moeder kruipen of hun blokken. Ze leren praten omdat ze geluiden horen van hun ouders die ze vervolgens nadoen.

Bij het je ontwikkelen tot expert is het dan ook nodig om te zorgen voor afwisseling. Oefenen zolang je het leuk vindt en vervolgens iets anders doen. Waarna je weer wat kunt oefenen. Maar wat blijkbaar echt belangrijk is om expert te kunnen worden is dat je het leuk vindt om te leren en steeds beter te worden in wat je doet.

Reacties op dit artikel
Federer , 2012-02-18
( 0 )

Ik vindt het een beetje kort door bocht. Je gaat met deze stelling vanuit dat zelfs mensen met handicap het ook kunnen.

10.000 uur dat is ongeveer 5 jaar
dus als ik ongeveeer 5.000 uur 2,5 jaar boeken ga lezen dan ben ik gevorderde lezer en nog eens 2,5 jaar lezen dan ben ik zeker Tim krabb'e
aah dit is gwoon kansloze theorie, zeker door iemand bedacht die niks te doen heeft. Naar mij idee is dit een weerspiegeling van school. Zelfde stelling na 4 jaar ben je advocaat of leraar op HBO niv en 5 jaar WO dan ben je master of since
Normyo, 2012-02-18
( 0 )

Dan had je toch iets beter moeten lezen Federer, blijkbaar moet je toch nog wat oefenen met lezen. Maar die 10.000 uren zijn ook niet gewoon maar wat doen, je moet wel actief oefenen. Actief oefenen betekent nadenken bij wat je doet en gericht oefenen. Tegenwoordig blijkt zelfs uit onderzoek dat je vooral gevarieerd moet oefenen, op verschillende plekken en met tussenpozen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl