X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Middeleeuwse teksten

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van maartjeviersel maartjeviersel Auteur op infoyo sinds
14 Februari 2011


Bekijk het profiel van maartjeviersel
Gerelateerde artikelen Versneld afschrijven in 2009 en...
Datum: 19-02-2011
De overlevering van middeleeuwse teksten is vaak maar heel moeilijk te achterhalen. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren. Als factor speelt mee dat veel teksten uit het hoofd geleerd, en door middel van mondeling voordragen verspreid werden. Wanneer teksten wel opgeschreven werden, was dit in een handschrift.

Het kan zijn dat de verhalen door het vele mondelinge doorgeven, veranderd zijn, er kunnen dingen aan zijn toegevoegd of weggelaten. Hierdoor kan het zijn dat twee handschriften met dezelfde tekst niet precies dezelfde inhoud hebben. En zo kunnen handschriften, die geen afschriften van elkaar zijn, hele verschillende versies van een verhaal bevatten. Maar zelfs als het ene handschrift wel een afschrift van een ander is, dan kan het nog zo zijn dat de kopiist het verhaal op bepaalde plekken heeft aangepast, verbetert, ingekort, of fouten heeft gemaakt. Bekende fouten die gemaakt worden door de kopiisten zijn bijvoorbeeld het overslaan van een regel, omdat er twee regels met dezelfde letter of hetzelfde woord beginnen. Hierdoor raakt de kopiist makkelijk in de war en kan hij zich vergissen. Ook is het mogelijk dat zijn voorbeeldtekst moeilijk leesbaar is, en hij een woord verkeerd leest en dus verkeerd overneemt. Hierdoor kan de tekst ineens een andere wending krijgen. Dit zijn voorbeelden van onbewuste veranderingen. Een bewuste verandering die veel voorkomt is het invoegen van commentaren die in de voorbeeldtekst in de marges geschreven zijn. De kopiist plaatst deze dan in de doorlopende tekst. In het nieuwe handschrift is er dus geen verschil meer te zien tussen de hoofdtekst en dat wat ooit in de marges heeft gestaan. Zo raakt de tekst die ooit geschreven of bedacht is door de eigenlijke auteur steeds verder zoek.

Reacties op dit artikel
Silvi, 2012-03-20
( 0 )

Ik heb het niet gelezen het is te vermoeiend om de hele tekst te lezen als je er geen zin in hebt maar mijn vriendin leest het wel wat vindt ze er van: ze vindt het saai en ze heeft zin in een ijsje.
ik lees het later nog wel.
ps: ziet er wel leuk uit hoor
ik schrijf later een serieus verhaal als ik het wel gelezen heb,sorry als ik je nu kwets.
nu ik het verhaal heb gelezen het is fantastisch.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl