X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Alles over de maan

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +6 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 29-01-2011
Auteur: Berto
Bij mooi helder weer zonder wolken hebt u een geweldig zicht op de maan in wat voor vorm dan ook. Als u goed kijkt dan zijn zelfs de contouren duidelijk zichtbaar op dit prachtige hemellichaam. Dit artikel geef u een kijkje op de maan die van alle planeten het dichtste bij de aarde staat.

De maan in beeld

De maan in beeld

De aarde is ongeveer 4 keer zo groot als de maan waar we hier verder op door gaan. De maan is de enige natuurlijke sateliet van onze aarde en is de op vijf na grootste in ons zonnestelsel. De meeste manen zijn kleiner. De maan die hier wordt besproken is uitzonderlijk groot en is 3475 kilometer in omtrek. De maan is bezaaid met kraters. Sommige daarvan zijn zelfs met het blote oog duidelijk waarneembaar. Met een telescoop raakt u niet uitgekeken al laat de maan altijd maar een kant zien. De maan draait in 27 dagen op zijn as maar draait ook in dezelfde 27 dagen rond de aarde.
Met een telescoop zijn veel lichte en donkere plekken te zien. De donkere plekken zijn gestolde lava en is niet de zee zoals vaak wordt gesuggereerd.
Vaak zijn maar gedeeltes te zijn van de maan. De maan vertoont dan schijngestalten of fasen. Bij Nieuwe Maan is de maan zelfs helemaal niet zichtbaar. De maan is voor de helft zichtbaar bij het eerste of laatste kwartier. Bij volle maan is de maan natuurlijk helemaal zichtbaar. Dit verschijnsel komt omdat de maan zelf geen licht geeft maar het licht van de zon weerkaatst. Staat de maan tussen de aarde en de zon in dan is de naar ons toegekeerde zijde van de maan onzichtbaar. De voor ons niet zichtbare zijde is dan verlicht. Als de maan achter de aarde staat is het volle maan.
Er wordt van een wassende maan gesproken als deze dagelijks groeit van een sikkelvorm naar een Volle Maan. Een afnemende maan krimpt dagelijks langzaam weer terug tot een sikkelvorm.
Ooit, op 21 juli 1969 hebben mensen op de maan gestaan. Dit waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Miljoenen mensen hebben toen de lancering van de Space Shuttle live op tv gevolgd. De maan is tot nu toe het enige hemellichaam waar de mens is geweest maar wat niet is kan in de toekomst nog plaatsvinden wellicht.
De maan is in feite de buurman van de aarde maar staat toch nog ongeveer 384000 kilometer bij ons vandaan al staat hij soms iets dichterbij en soms iets verder weg.
Het schijnt dat mensen romantischer worden bij volle maan en de weerwolven komen ook tevoorschijn. Hoe het kan is niet te verklaren maar de maan is absoluut het meestbekeken hemellichaam. Maar er zijn 3 dingen zeker. De maan heeft geen water, geen lucht en herbergt al helemaal geen levende organismen. Daardoor slijt het oppervlak van de maan ook niet en is hierdoor al miljoenen jaren helemaal hetzelfde gebleven. Ook zijn er geen actieve vulkanen. De maan was vroeger wel erg aktief getuige de enorme kraters en verharde lavastromen die zijn overgebleven uit vroeger tijden.


Reacties op dit artikel
Kolsem, 2011-11-22
( +1 )

Ik vind dat dit erg leerzaam is je leert best vel al wat van de maan dus als je een sprekbuurt hebt kun je het best op deze site gaan
Berto, 2011-12-01
( 0 )

Bedankt voor je compliment, Kolsem. Hoe is het met je spreekbeurt afgelopen?
Cornelis, 2013-05-27
( 0 )

Is de maan een uitgedoode ster zoals er zovelen zijn?
Matthew, 2014-04-10
( -1 )

geweldig deze informatie gaat in mijn spreekbeurt
Officialsam, 2015-11-24
( +1 )

Berto ik vind dit een te moeilijk uitgelegt omdat als ik dit in mijn spreekbeurt zo zetten het te moeilijk is dus nee
Officialsam, 2015-11-24
( +1 )

Berto ik vind dit een te moeilijk uitgelegt omdat als ik dit in mijn spreekbeurt zo zetten het te moeilijk is dus nee
Officialsam, 2015-11-24
( +1 )

Berto ik vind dit een te moeilijk uitgelegt omdat als ik dit in mijn spreekbeurt zo zetten het te moeilijk is dus nee
Officialsam, 2015-11-24
( +1 )

Berto ik vind dit een te moeilijk uitgelegt omdat als ik dit in mijn spreekbeurt zo zetten het te moeilijk is dus nee
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl