De maan in beeld

De aarde is ongeveer 4 keer zo groot als de maan waar we hier verder op door gaan. De maan is de enige natuurlijke sateliet van onze aarde en is de op vijf na grootste in ons zonnestelsel. De meeste manen zijn kleiner. De maan die hier wordt besproken is uitzonderlijk groot en is 3475 kilometer in omtrek. De maan is bezaaid met kraters. Sommige daarvan zijn zelfs met het blote oog duidelijk waarneembaar. Met een telescoop raakt u niet uitgekeken al laat de maan altijd maar een kant zien. De maan draait in 27 dagen op zijn as maar draait ook in dezelfde 27 dagen rond de aarde.
Met een telescoop zijn veel lichte en donkere plekken te zien. De donkere plekken zijn gestolde lava en is niet de zee zoals vaak wordt gesuggereerd.
Vaak zijn maar gedeeltes te zijn van de maan. De maan vertoont dan schijngestalten of fasen. Bij Nieuwe Maan is de maan zelfs helemaal niet zichtbaar. De maan is voor de helft zichtbaar bij het eerste of laatste kwartier. Bij volle maan is de maan natuurlijk helemaal zichtbaar. Dit verschijnsel komt omdat de maan zelf geen licht geeft maar het licht van de zon weerkaatst. Staat de maan tussen de aarde en de zon in dan is de naar ons toegekeerde zijde van de maan onzichtbaar. De voor ons niet zichtbare zijde is dan verlicht. Als de maan achter de aarde staat is het volle maan.
Er wordt van een wassende maan gesproken als deze dagelijks groeit van een sikkelvorm naar een Volle Maan. Een afnemende maan krimpt dagelijks langzaam weer terug tot een sikkelvorm.
Ooit, op 21 juli 1969 hebben mensen op de maan gestaan. Dit waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Miljoenen mensen hebben toen de lancering van de Space Shuttle live op tv gevolgd. De maan is tot nu toe het enige hemellichaam waar de mens is geweest maar wat niet is kan in de toekomst nog plaatsvinden wellicht.
De maan is in feite de buurman van de aarde maar staat toch nog ongeveer 384000 kilometer bij ons vandaan al staat hij soms iets dichterbij en soms iets verder weg.
Het schijnt dat mensen romantischer worden bij volle maan en de weerwolven komen ook tevoorschijn. Hoe het kan is niet te verklaren maar de maan is absoluut het meestbekeken hemellichaam. Maar er zijn 3 dingen zeker. De maan heeft geen water, geen lucht en herbergt al helemaal geen levende organismen. Daardoor slijt het oppervlak van de maan ook niet en is hierdoor al miljoenen jaren helemaal hetzelfde gebleven. Ook zijn er geen actieve vulkanen. De maan was vroeger wel erg aktief getuige de enorme kraters en verharde lavastromen die zijn overgebleven uit vroeger tijden.