Diesel bestaat uit 4 groepen koolwaterstoffen. De grootste groep zijn de alkanen of paraffinen. De andere groep omvat de cyclo-alkanen of de naftenen. Verder zijn er nog de alkenen of olefinen. En de laatste groep zijn de aromaten.
Diesel wordt uit aardolie gewonnen. Er zijn verschillende types oliėn, met een algemene samenstelling die er als volgt uitziet:
C 80-87 %
H 10-14 %
N 0.2-3 %
O 0.05-1.5 %
S 0.05-6 %
Metaalsporen < 0.1 %
Ruwe aardolie wordt verwerkt tot volgende brandstoffen:
Brandstoffen % totale productie
Benzine 34
Kerosine 10
Diesel 31
Stookolie 10
LPG 7
Ruwe olie wordt tijdens het raffineren gescheiden in haar verschillende bestanddelen, tijdens deze scheiding worden ook de onzuiverheden weggehaald. De scheiding gebeurt op basis van een verschil in kooktraject van de verschillende fracties.
Brandstof kooktraject (°C)
Diesel 175 - 375
Benzine 20 - 200
Kerosine 100 - 300
De ruwe aardolie wordt opgewarmd tot boven 600°C. Het grootste deel van de olie verdampt hierbij. De dampen worden in een destillatietoren geleid. De dampen stijgen op doorheen de destillatietoren en worden tegelijkertijd afgekoeld. De zwaarste fracties hebben een hoog kookpunt, de lichtere fracties een laag kookpunt. De zwaardere fracties zullen dus eerst condenseren. De lichtere fracties stijgen verder doorheen de toren. Producten met verschillende kooktrajecten zullen dus op verschillende hoogten condenseren. Op deze manier kunnen ze gescheiden worden.
Tijdens de raffinage komt het merendeel van zwavel aanwezig in aardolie, terecht in de
zwaardere fracties. Daardoor bevat dieselbrandstof meer zwavel dan benzine.
Omdat dieselolie in een dieselmotor gebruikt wordt moet het een snelle ontsteking hebben want dieselmotoren hebben geen ontstekingsmechanisme. Hoe lager het kookpunt van de koolwaterstoffen, hoe trager de ontsteking. De ontstekingssnelheid wordt gekarakteriseerd door het cetaangetal. Om dit getal te vinden wordt de ontstekingssnelheid vergeleken met die van cetaan (snelle ontsteking). Wanneer de brandstof even snel ontsteekt als een stof die 65% cetaan bevat dan is het cetaangetal 65. Diesel heeft een cetaangetal van tussen 40 en 55. Andere belangrijke vereisten aan diesel zijn een lage viscositeit voor een goed verstuiving in de motor en een hoge graad van zuiverheid. Diesel heeft een stolpunt tussen -40°C en -20°C en een dichtheid van 0,84kg/l wat 12% meer is dan benzine.