X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is biodiesel?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Bellafab Bellafab Auteur op infoyo sinds
15 September 2009


Bekijk het profiel van Bellafab
Datum: 17-09-2009
Auteur: Bellafab
Een steeds groeiend probleem is het schaarser worden van fossiele brandstoffen. Hoofdzakelijk door de industrialisatie, de laatste 100 jaar, is het verbruik van deze brandstoffen toegenomen.

Tijdens een miljoenen jaren durend proces waarbij fossiele resten van planten en dieren onder hoge druk en temperatuur werden samengeperst en verkoolden, zijn fossiele brandstoffen ontstaan. Deze voorraden zijn niet blijvend en daar de wereldbevolking steeds groeit stijgt de vraag en daalt het aanbod.

Op basis van het huidige verbruik zijn er nog olievoorraden voor ongeveer 40 jaar. Daarom moet er geÔnvesteerd wordt in het ontwikkelen van duurzame energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en die minder milieubelastend zijn.

Voorbeelden van zulke duurzame energiebronnen zijn windenergie, biomassa, zonne-energie, brandstofcellen Ö Zonder de zon zou er geen wind en regen zijn, daarom is de zon de drijvende kracht achter deze hernieuwbare energiebronnen..

In dit artikel wordt het alternatief biodiesel besproken en bestudeerd. Biodiesel, of raapoliemethylester, is een type biobrandstof, een duurzame energiebron. Het wordt gemaakt door transesterificatie van vetzuren en vrije vetzuren uit olie. Door de vetzuren te laten reageren met een alcohol ontstaan er esters en als bijproduct glycerine. Het wordt vaak toegepast in een mengvorm met uit aardolie verkregen diesel.

Biodiesel is een brandstof, die qua eigenschappen grote overeenkomsten vertoont met gewone dieselbrandstof, maar die gemaakt wordt uit hernieuwbare producten, namelijk plantaardige oliŽn of dierlijke vetten. In het algemeen wordt uitgegaan van plantaardige oliŽn zoals koolzaadolie, zonnebloemolie, palmolie of sojaolie. Om een hoge brandstofkwaliteit te verkrijgen, ondergaan deze oliŽn een chemische reactie met methanol. Het resultaat is een methylester, zoals koolzaadmethylester (RME). Onveresterde plantaardige oliŽn zijn eventueel ook bruikbaar in dieselmotoren. Dit wordt echter niet ondersteund door de constructeurs, zeker niet voor hun nieuwste generatie inspuitsystemen. De belangrijkste nadelen van onveresterde oliŽn zijn:

ē hoge viscositeit (stroperig) en lage vloeibaarheid bij lage temperaturen
ē betrekkelijk laag cetaangetal (~35 i.p.v. 50 voor biodiesel)
ē sterke neiging tot het vormen van afzettingen in de verbrandingsruimte en op de injectoren.

Veresterde plantaardige oliŽn, biodiesels dus, kunnen wel gebruikt worden voor dieselmotoren. In het algemeen zijn geen aanpassingen vereist aan de traditionele dieselmotor. Bepaalde materialen (voornamelijk rubbers) kunnen evenwel aangetast worden door het gebruik van biodiesel. Na verloop van tijd kunnen deze materialen opzwellen en kunnen er lekken ontstaan. Om die reden zal het nodig zijn een aantal dichtingen en brandstofleidingen te vervangen door zogenaamde biodieselbestendige materialen als polyamide (PFA) of fluorrubber (VITON). Afhankelijk van het voertuigtype en Ėmerk zijn ombouwkits op de markt beschikbaar (kostprijs: maximaal Ä 250,-). Voor bepaalde modellen is zelfs geen aanpassing nodig omdat de juiste materialen standaard zijn voorzien.

Reacties op dit artikel
Rik, 2010-09-06
( +1 )

Ik vind het een erg goed artikel!
Rik, 2010-12-15
( -1 )

Ik OOK!
Beint kroese, 2013-03-26
( +1 )

Mooi verhaal echt super
Beint kroese, 2013-03-26
( 0 )

Godverdommeee! kan er ook biodiesel in me Opel Manta?
Wesley, 2013-04-11
( -2 )

Ik ben wel in voor een lekkere hete pot sex, bel me! 0646486830
Jelmer faber(pooier), 2013-04-11
( -2 )

Hoi ik ben Ammarins Wieling en ik kom uit Appelscha. Ik doe aan acro, dus ik ben vet lenig, dus alles is mogelijk Bel me op me op 0629890243 voor hete telefoon sex!
Bart lebbink, 2013-05-07
( 0 )

0636449421, ik heb zin in hevige telefoon gesprekken over interesante dingen zoals scheikunde.
Bart lebbink, 2013-05-07
( 0 )

0636449421, ik heb zin in hevige telefoon gesprekken over interesante dingen zoals scheikunde.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl