X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Nucleaire Magnetische Resonantie Spectroscopie (NMR)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Bellafab Bellafab Auteur op infoyo sinds
15 September 2009


Bekijk het profiel van Bellafab
Datum: 17-09-2009
Auteur: Bellafab
Elke kern bezit een spin. Deze spin wordt aangeduid met het spinkwantumgetal I dat verschillende waardes kan aannemen: 0, Ĺ , 1, 3/2, Ö

Bij NMR wordt een extern magnetisch veld opgelegd waarmee kernen met een oneven spin zullen interageren. Wanneer een proton in dat magnetisch veld wordt gebracht, ontstaan er 2 energieniveaus. Het is mogelijk een spectroscopische transitie (spin-flip) van het lagere naar het hogere energieniveau te induceren door de absorptie van een energiepakketje ∆E dat overeenstemt met straling van de gewenste frequentie, ν:

ν = ∆E / h

De nodige energie is afhankelijk van de sterkte van het magnetisch veld, H0, daar de frequentie van de geabsorbeerde straling gerelateerd is met H0 volgens de zogenaamde Larmor vergelijking:

ν = K H0.

De energie die geabsorbeerd wordt, is de energie die wordt opgemeten.


Afhankelijk van de chemische omgeving heeft een proton een andere absorptie. Zo kan een verschil worden gemaakt tussen de verschillende functionele groepen. Het verschil in absorptie van een proton ten opzichte van een referentieproton wordt de chemical shift van het proton genoemd. Deze chemical shift wordt uitgedrukt in de eenheid ppm (parts per million).
Als referentie wordt TMS (tetramethylsilaan) genomen. Dit geeft een resonantie die op 0.0 ppm wordt gezet. Het aanwezige waterstofatoom afkomstig van CHCl3 bevindt zich op 7.26 ppm. Op die manier wordt een geijkte schaal verkregen.

Chemical shift in ppm = (106 x chemical shift van (CH3)4Si in Hz)/(Spectrometer frequentie in Hz)

Na absorptie van het energiepakketje ∆E en overgang naar het hoger energieniveau, vindt er relaxatie plaats: er wordt naar de grondtoestand teruggekeerd.

Pulsed NMR

Om de spectra van biodiesel, koolzaadolie en commerciŽle biodiesel op te meten, werd gepulste NMR spectroscopie toegepast. Hierbij exciteert een intense, korte puls van elektromagnetische energie de kernen simultaan.

Bij het experiment moet rekening gehouden worden met de relaxatietijd. Wordt er niet lang genoeg gewacht, dan zullen nog steeds aangeslagen toestanden aanwezig zijn. Bij de volgende puls zullen deze niets doen, ze zullen geen energie opnemen (aangezien ze zich nog altijd in aangeslagen toestand bevinden) en dus geen signaal geven. Dit levert signaalintensiteiten op die niet meer evenredig zijn met het aantal kernen.

1H NMR Spectroscopie

Het aantal verschillende signalen in het 1H NMR spectrum staat voor het aantal chemisch verschillende omgevingen voor 1H in de molecule. De chemical shift reflecteert dus de moleculaire structuur en kan gebruikt worden voor het verkrijgen van structurele informatie. 1H NMR is een kwantitatieve methode: de intensiteit van het signaal is recht evenredig met het aantal kernen die een spin-flip ondergaan in omstandigheden waar relaxatie volledig is.

13C NMR Spectroscopie

Bij 13C NMR Spectroscopie wordt de absorptie van 13C aanwezig in verschillende functionele groepen, opgemeten.

DEPT Spectroscopie

Een DEPT experiment (Distortionless Enhancement by Polarisation Transfer) is een methode om de multipliciteit van 13C signalen te onderzoeken. Enkel koolstofatomen waarop zich protonen bevinden, geven een signaal. Signalen van CH3- en CH-groepen wijzen opwaarts, signalen van CH2-groepen wijzen neerwaarts. Een DEPT spectrum geeft dus het aantal waterstofatomen gebonden aan de 13C Ėatomen weer.

Reacties op dit artikel
Louis de breet, 2011-05-19
( +1 )

:wat is een spinkwantum getal ?
Pipo de clouwn, 2012-09-04
( +1 )

Weet ik ook niet
Lulu, 2012-09-04
( +1 )

Pieeeppp
Poepie, 2012-09-04
( +1 )

Haha
Poepie, 2012-09-04
( +1 )

Haha
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl