X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Chemici zetten bacteriŽn aan het werk om van suiker plastic te maken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van rolid4you rolid4you Auteur op infoyo sinds
21 Augustus 2008


Bekijk het profiel van rolid4you
Gerelateerde artikelen Zo eenvoudig kan het verzorgen van...
Datum: 22-09-2008
Auteur: Rolid4you
Automobilisten zijn zeker niet de enigen die mopperen over de almaar stijgende prijs voor een vat ruwe olie. Ook de petrochemische industrie, een grootverbruiker van aardolieproducten, heeft alle reden tot klagen. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat er steeds vaker nieuwe manieren opduiken om kunststoffen te maken uit andere grondstoffen, zoals suiker bijvoorbeeld.

Bacterie

Bacterie Het Amerikaanse bedrijf Genomatica beweert een methode te hebben gevonden om in grote hoeveelheden een grondstof voor de vervaardiging van kunststoffen te kunnen maken. Het bedrijf zet een genetische gemodificeerde versie van de bacterie E. coli aan het werk om van suiker 1 , 4 butanediol (BDO) te maken, een bouwsteen die wordt gebruikt voor de fabricage van kunststoffen, oplosmiddelen, geneesmiddelen, auto-onderdelen en bepaalde vezels. In straattaal: de bacteriŽn eten de suiker op, gaan er twee of drie dagen mee aan de slag (het fermenteren) en 'poepen' vervolgens BDO uit.

Goedkoop

De jaarlijkse, wereldwijde behoefte aan de grondstof BDO vertegenwoordigt een waarde van ongeveer vier miljard dollar. Genomatica kan op dit moment naar eigen zeggen bij lange na niet voldoen aan die behoefte, maar is nu al wel in staat om duizenden tonnen te vervaardigen. Ook ziet het bedrijf nog ruime mogelijkheden om het fabricageproces te optimaliseren. Technici zijn er zeker van dat het proces met veel lagere temperaturen en onder lagere druk kan plaatsvinden, waardoor het op termijn goedkoper wordt dan de conventionele, op olie gebaseerde processen. Volgens Genomatica geldt dit ook als de prijs van een vat olie onder de 50 dollar zou zakken.

DuPont

DuPont Genomatica claimt dat het slechts twee jaar bezig is geweest met het ontwikkelen van dit productieproces. Het technische team deed er een jaar over om het computermodel om te zetten in een bacterie die daadwerkelijk in staat was suiker om te zetten in BDO. Het tweede jaar werd besteed om het fabricageproces geschikt te maken voor industriŽle toepassingen. Het is een vrij opmerkelijk snel uitgevoerd ontwikkelingsproces. Chemieconcern DuPont heeft er bijvoorbeeld ruim tien jaar over gedaan om dezelfde E. coli bacterie een vergelijkbaar trucje te laten uitvoeren. Dit project ging van start in 1995 en kwam pas in 2006 ten einde, toen het fabricageproces waarbij bacteriŽn suikers (glucose) uit maÔs omzetten in 1 , 3 propanediol (PDO), op de markt werd gebracht.

Suikerriet

Suikerriet Gedwongen door de omhoogschietende olieprijzen en met de 'groene' wind in de rug is een heel leger technici bezig met andere grondstoffen te gebruiken om dingen te maken waarvoor nu nog olie nodig is. Zo is het Amerikaanse bedrijf Novomer bezig chemische verbindingen te fabriceren die opnieuw gebruikt kunnen worden, waaronder binders voor brandstofcellen. Een totaal ander voorbeeld is Dow Corning, dat natuurlijke ingrediŽnten zoals Soja is gaan gebruiken voor het maken van cosmetische en verzorgende producten. En Dow Chemical bouwt op dit moment een fabriek in BraziliŽ die op zeer grote schaal suikerriet gaat omzetten in polyethyleen (polyetheen). Deze polymeer is de meest gebruikte kunststof waarvan onder andere plastic flesjes, plastic zakjes, verpakkingsmateriaal, mantels van elektrische kabels en flexibele waterleidingen (tyleen) worden gemaakt.

Reacties op dit artikel
Zonneschijn, 2008-09-22
( 0 )

Fantastisch nieuws.
Romeo, 2008-10-13
( 0 )

Nou nog het andere truukje uithalen: van plastic naar suiker! Dan ontlasten wij het milieu tenminste!
Claire, 2010-01-18
( 0 )

Is plastic uit suiker op een manier ook schadelijk voor het milieu of echt helemaal niet?
Rolid4you, 2010-01-18
( -2 )

@Claire: Dat is een lastig te beantwoorde vraag. Het laten groeien van suikerriet, oogsten, transporteren en omzetten in plastic kost uiteraard ook energie. Ik ontbeer helaas de kennis om van beide fabricagetechnieken een complete belasting voor het milieu te berekenen. Daarvoor zul je bij de experts moeten zijn.
Anke, 2011-01-19
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl