X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Planeet van 13 miljard jaar oud gevonden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Edwin99 Edwin99 Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van Edwin99
Datum: 14-01-2010
Auteur: Edwin99
Lang voordat ons zonnestelsel ontstond, werd er een Jupiterachtige planeet gevormd die een baan beschreef rond een ster die veel op onze Zon lijkt. Nu, bijna 13 miljard jaar later, heeft de Hubble Space Telescope heel nauwkeurig de massa kunnen berekenen van de oudste en verste planeet tot nu toe. Deze oude planeet heeft een bijzondere historie achter de rug omdat hij is ontstaan in een bijzondere omgeving.

De planeet beschrijft namelijk een baan rond een tweetal sterrestanten in het hart van de bolvormige sterrenhoop M4 in het sterrenbeeld Schorpioen. Maar het was tot nu toe onduidelijk of het een kleine ster, zoals een bruine dwerg, was of een planeet. Uit de (indirecte) Hubble-waarnemingen blijkt nu dat zijn massa 2,5 maal die van Jupiter is, waarmee het vrijwel zeker een planeet is. Omdat de leeftijd van de sterren in M4 omstreeks 13 miljard jaar bedraagt, zou dat kunnen betekenen dat ook de eerste planeten al vrij snel naar de oerknal zijn ontstaan. Anders gezegd: planeetvorming lukt blijkbaar ook in een omgeving die betrekkelijk schaars is aan zware elementen.

Momenteel bevindt de planeet zich in het binnenste van de oude bolvormige sterrenhoop M4 welke op een afstand staat van 5600 lichtjaar in het zomer sterrenbeeld Schorpioen. Bolvormige sterrenhopen bevatten weinig zware elementen omdat ze zo vroeg gevormd zijn in het heelal. Daarom hadden sommige astronomen het vermoeden dat bolvormige sterrenhopen geen planeten konden bevatten. Deze conclusie werd nog eens onderstreept toen in 1999 toen de Hubble geen hete Jupiter-achtige planeten kon vinden rond sterren in de bolvormige sterrenhoop 47 Tucanae (Toekan). Nu blijkt dus dat de astronomen op de verkeerde plaats hebben gekeken en dat de gasachtige planeten op een grotere afstand van de moederster hun baan beschrijven.

“Onze Hubble metingen geven thans voldoende bewijs dat planeetvorming toch efficiënt kan plaatsvinden door gebruik te maken van kleinere hoeveelheden zware elementen. Dit impliceert dat planeetvorming al vroeg stadium heeft plaatsgevonden in de vorming van het heelal”, aldus Steinn Sigurdsson van de Pennsylvania State University”.

Dit is een enorme aanmoediging dat planeten waarschijnlijk voorkomen in bolvormige sterrenhopen, zegt Harvey Richer van de University of British Columbia. Hij baseert deze conclusie op het feit dat een planeet is gevonden op een zo’n ongebruikelijke plaats, draaiend rond twee sterrestanten – een helium witte dwerg en een snel roterende neutronenster – in de nabijheid van het centrum van een bolvormige sterrenhoop. Een omgeving waar planeet systemen uit elkaar getrokken worden door zwaartekracht van de nabij gelegen sterren.

Het verhaal van deze planeet ontdekking begon in 1988, doen de pulsar, genaamd PSR B1620-26, werd ontdekt in M4. Deze pulsar is een neutronenster die iets minder dan 100 keer per seconde om zijn as draait en daarbij regelmatige pulsen uitzendt, je kunt dit een beetje vergelijken met een lichtbundel die een vuurtoren uitzendt wanneer hij ronddraait. De witte dwerg werd al snel gevonden door het effect wat de pulsar op deze ster uitoefende wanneer ze twee keer per jaar om elkaar heen draaien. Iets later kwamen astronomen er achter dat de pulsar nog meer onregelmatigheden vertoonde wat impliceerde dat er nog een derde object aanwezig zou moeten zijn. Men vermoedde dat dit nieuwe object een planeet moest zijn, maar het kon ook een bruine dwerg, of een ster met een kleine massa zijn. In de jaren negentig was nog weinig bekend over de ware identiteit van dit derde object.

Sigurdsson, Richer en twee onderzoekers lukten het uiteindelijk om de massa van de planeet te bepalen na het doen van ingenieus hemels speurwerk. Ze hebben informatie van de Hubble verzameld uit het midden van de jaren negentig om witte dwergen te bestuderen in M4. Na analyse van deze gegevens waren ze in staat om de witte dwerg rond de pulsar te lokaliseren waarna ook kleur en temperatuur gemeten konden worden. Aan de hand van evolutie modellen die waren berekend door Brad Hansen van de Universiteit van Los Angeles, California, konden de astronomen de massa van de witte dwerg schatten. Uit schommelingen in het signaal van de pulsar kon vervolgens ook de hoek van de baan van de witte dwerg worden berekenen zoals wij die vanaf de Aarde waarnemen. Met een massa van slechts 2.5 maal die van Jupiter, is het object te klein om een ster of een bruine dwerg te zijn, het moet daarom wel om een planeet gaan.

De planeet heeft een lange weg achter de rug de afgelopen 13 miljard jaar. Toen de planeet ontstond, draaide hij vermoedelijk om een jonge gele zon op ongeveer dezelfde afstand als Jupiter nu om onze zon draait. De planeet overleefde de zware ultraviolette straling, straling van een supernova en schokgolven welke een ware ravage moeten hebben aangericht in de jonge bolvormige sterrenhoop, daar waar op dat moment nog nieuwe sterren werden gevormd. Op het moment dat op Aarde de eerste meercellige levensvormen ontstonden, viel de verre planeet en zijn zon naar het centrum van M4. In dit drukke gebied, passeerde de planeet en zijn zon dicht langs een oude pulsar welke was ontstaan uit een supernova explosie. Door de aantrekkingskracht van de pulsar werden de planeet en de zon ingevangen waarbij de oorspronkelijke compagnon van de pulsar de ruimte in werd geslingerd en verloren ging.

Waarschijnlijk is de planeet een enorme gasbol zonder een vast oppervlak zoals wij dat op Aarde kennen. Omdat de planeet zo vroeg bij het ontstaan van het heelal is gevormd, bevat hij waarschijnlijk geen elementen zoals koolstof en zuurstof. Om die reden is het vrijwel onwaarschijnlijk dat op planeet leven heeft kunnen ontstaan. Ook al zou er leven hebben kunnen ontstaan op bijvoorbeeld een van de manen die rond de planeet draaide, dan is het nog onwaarschijnlijk dat dit de enorme straling heeft kunnen doorstaan.

Reacties op dit artikel
Http://genastropsychicals, 2010-08-30
( 0 )

… ever is uneven any signing but never was not even one signst unever, bey quadrate. Mean, all signs are always without theory because with practum is also not the real sign …
Methodist269, 2010-08-31
( 0 )

What does that mean genastropsychicals
wat betekend dat precies bedoel je nou,,

al de tekenen die je krijgt zijn aLtijd zonder theorie(gevoels matig of op inzicht)
want in de praktijk is het ook niet het echte teken????? die snap ik ff niet

Houd dit in dat je altijd sceptisch moet zijn en alles wat je nziet of hoort niet klakkeloos aan moet nemen en altijd goed over na moet dneken??

hoor het graag van je one love greetzpeace Methodist
kip, 2010-10-01
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl