X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Zwarte gaten, bizarre stofzuigers in het heelal

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Rpelings Rpelings Auteur op infoyo sinds
27 Oktober 2010


Bekijk het profiel van Rpelings
Datum: 05-11-2010
Auteur: Rpelings
In het heelal zijn veel verschillende soorten objecten te vinden. Sterren, planeten, nevels, kometen, planetoïden en zo kunnen we nog wel verdergaan. Eén van de bizarste soorten objecten die er te vinden zijn betreft zwarte gaten. Er zijn er inmiddels talloze van ontdekt. Zwarte gaten zijn zelf niet te zien, er komt geen licht uit en ze weerkaatsen ook geen licht. Wat is een zwart gat nu eigenlijk? Daarvoor moeten we kijken hoe het bestaan van een zware ster (meer dan 20 maal zwaarder dan de zon) verloopt.

Gas- en stofwolk

Sterren ontstaan in grote waterstofrijke gas- en stofwolken door de invloed van de zwaartekracht van die wolk. Materie trekt andere materie aan. Het is één van de fundamentele krachten in het heelal. Onder invloed van die zwaartekracht trekken deeltjes in de wolk elkaar aan, ze bewegen naar elkaar toe en gaan aan elkaar hangen. Dit proces gaat voortdurend door, de wolk trekt samen en wordt kleiner en dichter. Ter plaatse laat de zwaartekracht door de samenballing van materie zich steeds sterker gelden, het binnenste wordt door de samendrukking heter en heter.

Ontsteking

Op een gegeven moment zijn de druk en temperatuur in het binnenste van het samentrekkende object zo hoog opgelopen dat er kernfusie gaat plaatsvinden. Waterstof wordt tot helium gevormd. Hierbij komt veel energie vrij. Het object wordt zeer heet en gaat stralen. Een ster is geboren.

Evolutie

Na een lange periode in het bestaan als ster raakt de brandstof waterstof in zijn kern op. De buitenwaarts gerichte druk die door de kernfusie veroorzaakt wordt valt weg. De ster trekt zich samen en wordt in de kern zeer sterk samengedrukt en zeer heet. Tenslotte begint er kernfusie in het helium op te treden. Hierbij ontstaat koolstof. Weer trekt de ster zich samen, het verhaal herhaalt zich en er worden nog zwaardere elementen gevormd. Als de ster, die intussen door de geweldige stralingsdruk vanuit de kern enorm is opgezwollen ijzer in de kern gaat vormen gaat het kernfusievuur definitief uit. IJzer fuseren kost meer energie dan het opbrengt. Door het wegvallen van de kernfusie in de kern valt de stralingsdruk vanuit de kern weg. Het volle gewicht van de buitenlagen van de ster gaat op de kern drukken en deze wordt onvoorstelbaar ver in elkaar geperst.

Materie wordt gekraakt

De druk wordt zo hoog dat de ijzeratomen gekraakt worden. De elektronen raken los van de atomen en gaan tussen de atoomkernen door zwerven. Dit duurt niet lang, want de sterkern wordt nog verder in elkaar geperst. De zwaartekracht in de kern neemt ondertussen door de samenballing van de gekraakte materie enorm toe waardoor de kern zich nog verder samentrekt. Nu worden de elektronen in de atoomkernen gedrukt waardoor een zee van neutronen ontstaat. De zo ontstane neutronenbal van enkele tientallen kilometers doorsnee is op zich al een bizar object met enorm sterke zwaartekracht. Intussen heeft de geweldige inwendige hitte en druk de ster doen ontploffen waardoor de buitenlagen weggeblazen worden. Er is echter zoveel massa in de sterkern dat deze zich verder blijft samentrekken. Nu gaat het zeer snel. In een oogwenk worden alle neutronen door de toegenomen druk gekraakt. Nu stort de materie volledig ineen. De zwaartekracht wordt ter plaatse zo sterk dat licht niet meer kan ontsnappen. Er is een zwart gat ontstaan.

Materie verdwijnt uit realiteit

Er is nu geen enkele kracht meer die de ineenstorting van de materie kan afremmen en stoppen. Wat er precies in een zwart gat gebeurt is onbekend. We kunnen het niet waarnemen. Voor ons is de materie door zijn eigengemaakte put uit onze realiteit verdwenen. Wat overblijft is een gigantisch sterk zwaartekrachtsveld waarvan het zwarte gat gedeelte enige kilometers in doorsnee meet. Alles wat erin valt wordt totaal vernietigd en voegt zijn massa aan het zwarte gat toe. Indien er veel materie in de omgeving is slokt het zwarte gat dit op. Tijdens het opslokken wordt de materie zeer sterk samengedrukt en daardoor heet. Het is deze materie die het zwarte gat verraadt. Zonder die materie kan het gat alleen indirect worden waargenomen door de vervorming van het beeld van de sterrenachtergrond (achter het zwarte gat). Ook de invloed op hemellichamen in de buurt kan dit bizarre object verraden.

Allerlei groottes

In de zeer druk met sterren (vele miljoenen) bezette kernen van sterrenstelsels bevindt zich vaak een zwart gat dat door voortdurend opslokken van zijn buren zeer zwaar en daardoor erg groot geworden is. Uit waarnemingen van het centrum van onze eigen Melkweg is gebleken dat zich daar een zwart gat schuilhoudt met een massa van enige miljoenen zonsmassa's. Het gat is daardoor ongeveer zo groot als ons zonnestelsel. In de centra van bolvormige sterrenhopen (met enige honderdduizenden sterren) bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid zwarte gaten van enige duizenden zonsmassa's. Feit is ook dat zwarte gaten een bindende factor zijn die sterrenstelsels bij elkaar houden. Het is goed dat er geen in de buurt van ons zonnestelsel rondzwerft, het risico op iets zeer onplezierigs zou dan behoorlijk groot zijn.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl