X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Alles over de maan

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 22-12-2010
Auteur: Berto
Bij mooi helder weer zonder wolken hebt u†een geweldig uitzicht op de (volle) maan. Als u goed kijkt dan zijn zelfs de contouren duidelijk zichtbaar op dit hemellichaam.†Dit artikel geef u een kijkje op de maan.

De maan in beeld

De aarde is ongeveer 4 keer zo groot als de maan waar we hier verder op door gaan. De maan is de enige natuurlijke satelliet van onze aarde en is de op vijf na grootste in ons zonnestelsel. De meeste manen zijn kleiner. De maan die hier wordt besproken is uitzonderlijk groot en is 3475 kilometer in omtrek. De maan is bezaaid met kraters. Sommige daarvan zijn zelfs met het blote oog duidelijk waarneembaar. Met een telescoop raakt u niet uitgekeken al laat de maan altijd maar een kant zien. De maan draait in 27 dagen om zijn as maar draait ook in dezelfde 27 dagen rond de aarde.
Met een telescoop zijn veel lichte en donkere plekken te zien. De donkere plekken zijn gestolde lava en is niet de zee zoals vaak wordt gesuggereerd.
Vaak zijn maar gedeeltes te zijn van de maan. De maan vertoont dan schijngestalten of fasen. Bij Nieuwe Maan is de maan zelfs helemaal niet zichtbaar. De maan is voor de helft zichtbaar bij het eerste of laatste kwartier. Bij volle maan is de maan natuurlijk helemaal zichtbaar. Dit verschijnsel komt omdat de maan zelf geen licht geeft maar het licht van de zon weerkaatst. Staat de maan tussen de aarde en de zon in dan is de naar ons toegekeerde zijde van de maan onzichtbaar. De voor ons niet zichtbare zijde is dan verlicht. Als de maan achter de aarde staat is het volle maan.
Er wordt van een wassende maan gesproken als deze dagelijks groeit van een sikkelvorm naar een Volle Maan. Een afnemende maan krimpt dagelijks langzaam weer terug tot een sikkelvorm.
Ooit, op 21 juli 1969 hebben mensen op de maan gestaan. Dit waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Zij waren de eersten maar daarna zijn er nog meerdere missies geweest. Miljoenen mensen hebben in 1969 de lancering van de Space Shuttle Apollo 11 live op tv gevolgd. De maan is tot nu toe het enige hemellichaam waar de mens is geweest maar wat niet is kan in de toekomst nog plaatsvinden wellicht.
De maan is in feite de buurman van de aarde maar staat toch nog ongeveer 384000 kilometer bij ons vandaan al staat hij soms iets dichterbij en soms iets verder weg.
Het schijnt dat mensen romantischer worden bij volle maan en de weerwolven komen ook tevoorschijn.
De maan is absoluut het meestbekeken hemellichaam.
Er zijn 3 dingen zeker. De maan heeft geen water, geen lucht en herbergt al helemaal geen levende organismen. Er zijn onlangs wel sporen water gevonden op de maan maar zeeŽn en een klimaat met regen zijn er overduidelijk niet aanwezig. Daardoor slijt het oppervlak van de maan ook niet en is hierdoor al miljoenen jaren helemaal hetzelfde gebleven. Ook zijn er geen aktieve vulkanen. De maan was vroeger wel erg aktief getuige de enorme kraters en verharde lavastromen die zijn overgebleven uit vroeger tijden.


Reacties op dit artikel
Nessus, 2010-12-23
( +1 )

Wat een gelul
Hans007, 2010-12-24
( +1 )

De maan een planeet ??? Spaceshuttle in 1969 ???? Geen water ???? Nou de schrijv(fst)er mag de feiten wel eens controleren!
Berto, 2010-12-24
( -1 )

In 1969 is er wel degelijk een Space Shuttle geland op de maan en wel de Apollo 11. Er zijn weliswaar onlangs wat sporen van water gevonden maar dat zijn geen zee√ęn van water zoals mensenvroeger (zichtbare contouren op de maan) altijd dachten. Er is ook geen klimaat zoals wij hier dat kennen met regen. Niet voor niks veranderd het uiterlijk van de maan al miljoenen jaren totaal niet. Dit is geen gelul. Ik had alleen de term planeet niet mogen gebruiken al is er in prinipe geen verschil tussen een maan of een planeet. Een planeet draait namelijk om een ster en een maan draait om een planeet vandaar die misvatting. Excuses daarvoor. Ik zal de redactie vragen om dit te herstellen.
Berto, 2010-12-24
( -1 )

De term planeet is verwijderd. Geachte lezers, veel plezier met het lezen van dit artikel en hopelijk hebben jullie er iets aan.
Hans007, 2010-12-25
( +1 )

Ok dus je noemt de Apollo 11 ook een Space Shuttle maar dat is wel verwarrend want de Apollo's zijn zo nooit genoemd. Voor mensen die de huidige serie Shuttles kennen en niet de maanraketten kan dat verwarrend zijn. Tot slot: niet alleen Neil Armstrong en Buzz Aldrin hebben op de maan gestaan (dit wordt gesuggereerd), na Apollo 11 zijn nog meer missies geweest met andere mensen die er ook gelopen hebben.
Maar natuurlijk goed initiatief zo'n artikel en prettige feestdagen.
Berto, 2010-12-25
( -1 )

Bedankt voor je aanvulling Hans007. Ik dacht alleen in termen Space Shuttles. Misschien kan dat verwarrend zijn. je hebt er blijkbaar veel verstand van. In diverse artikelen over deze maanlanding wordt alleen wel degelijk over een Space Shuttle gepraat. Ik denk dat in de volksmond de benaming Space Shuttle bekender overkomt.
Hans007, 2010-12-29
( +1 )

Hoi Berto geen dank graag gedaan. Ik ben van '62 en mijn hobby's zijn o.a. astronomie en jawel: ruimtevaart. Zodoende. Ik geloof ook dat de Space Shutttle bekender is tegenwoordig maar dan denken de meesten aan het vliegtuig met de grote tank en de twee SRB's. De maanraketten waren letterlijk raketten, ze lijken niet op elkaar. Hier een mooie foto van één van de Saturn V's:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Ap4-s67-50531.jpg
Dat maakt de zaak duidelijk (hoop ik haha).
Goed uiteinde,
Hans.
Hans007, 2010-12-29
( +1 )

Sorry nog iets: Apollo 11 en de nummers erna waren de namen van de missies, niet van de raket. Dat was een Saturnus V.
Doei!
Berto, 2010-12-29
( -1 )

Ook een goed uiteinde toegewenst Hans007 en dat alle wensen uit mogen komen. Mocht je nog eens een aanvulling hebben op mijn artikel dan hoor ik dat graag.
Hans007, 2010-12-29
( +2 )

Ook de beste wensen en mooi dat je het commentaar zo sportief oppikt.
Om nog preciezer te zijn: Saturnus V was het type raket, niet de naam. Tijdens de Apollo missies gaven ze de raketten geen namen zoals ze nu de space shuttles doen (zoals Discovery, Challenger, Endeavour, Enterprise enz.). Ik denk omdat er maar één raket tegelijk was, niks ervan werd herbruikt. Bijna alles verbrandde in de atmosfeer (zoals nu de tank van de Space Shuttle), alleen een kleine capsule waar net 3 mensen inpastte kwam aan parachutes in de oceaan terecht. Een onderstel van de maanlander (en ook maanwagens) bleef op de maan achter en die staan er natuurlijk nou nog onaangeroerd. Groetjes maar weer, het blijft interessante materie. Tot slot nog een mening: eigenlijk iederéén die de maanraketten Space Shuttles noemt zit er naast. Als dat zo vaak geschreven wordt dan is het geen wonder dat deze (in mijn ogen) misvatting ook bij jou opduikt. Kun je niks aan doen natuurlijk.
Lol007, 2015-11-24
( 0 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( +1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( +1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Lol007, 2015-11-24
( -1 )

allemaal gelul ebola hooftje
Sam willemse, 2015-11-24
( +1 )

Nou doe eens normaal joh! dat is niet normaal, waarschijnlijk een kind van 4, let echt even op je taal gebruik, berto trek je er niets van aan.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl