X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De gloeilamp

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van express express Auteur op infoyo sinds
05 Juni 2009


Bekijk het profiel van express
Datum: 08-06-2009
Auteur: Express
De gloeilamp is de meest bekende lamp. Ze wordt al meer dan 100 jaar gebruikt, maar door recente technologische ontwikkelingen wordt deze steeds minder en minder gebruikt.

Werking

Het werkingsprincipe van de gloeilamp is relatief eenvoudig. In het zogenaamde glazen (vacuüm) “peertje” bevindt zich een wolfraam draad. Zodra er een spanning over de lamp komt te staan zal er door de wolfraam draad een stroom gaan lopen en warmt de wolfraam draad op. Meestal probeert men een temperatuur van 2800K te bereiken omdat hiermee een levensduur kan bereikt worden van 1000 uur. Verhoogt men die temperatuur (door meer stroom door de wolfraam draad te laten lopen) dan zal de levensduur van de lamp sterk ingekort worden.

Opwekking van licht

Wat er eigenlijk specifiek gebeurt bij het opwarmen van de wolframdraad is het volgende: door de warmte (≈ 2800 K) krijgen de elektronen van de wolframatomen zoveel kinetische energie zodat ze naar een hoger energieniveau schieten. Bij het terugvallen naar het oorspronkelijke energieniveau komt er een foton vrij met als gevolg dat wij licht zien. De kleur van het licht is afhankelijk van de energieterugval van het elektron.

De specifieke lichtstroom bedraagt voor een 40 W lamp slechts 10 lumen per watt en is daarmee de laagste van alle gebruikelijke lichtbronnen. Wanneer men een hogere waarde wil bereiken dan zal men de temperatuur moeten verhogen, wat ten koste gaat van de levensduur. Wanneer men bijvoorbeeld een specifieke lichtstroom van 20 lm/W bereikt, dan zal de levensduur ingekort worden tot minder dan 10 uur!

Reacties op dit artikel
Frans, 2009-09-04
( 0 )

Het bovengenoemde verhaal klopt maar ten dele. Mogelijk is hier een kooldraadlamp van voor 1854 als voorbeeld genomen. de huidige gloeilamp levert een veel beter rendement. Zie de lijst van Wikipedia:
Lichtstroom Stroomverbruik vergelijking

400 lm i.p.v. 10 lm met een lamp van 40 Watt.
1300lm met een lamp van 100 Watt.

Het gemiddelde rendement van een moderne gloeilamp licht tussen de 5 a. 10 % licht en de rest is infrarood warmte. Dit wordt tegenwoordig als energie verlies aangeduid maar ook dat is niet juist. De restwarmte zal in huishoudens voor het overgrote deel van het jaar als kachelwarmte dienst doen. De energie om een gloeilamp te produceren is erg laag t.o.v. een spaarlamp. In de afvalverwerking staat de spaarlamp als een "vervuiler" bekend.
Het gebruik van een gloeilamp is zo gek nog niet en in zijn meer dan 100 jarig bestaan nog steeds niet geëvenaard.
Met dank aan Edison en Heinrich Gobel.
Esraw, 2010-02-02
( -1 )

Tfooeee ik heb werkstuk over een lampik kan dus niks vinden kunnen jullie mij helpen?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl