X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Batterijkooi voor leghennen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Danneels Danneels Auteur op infoyo sinds
24 Januari 2010


Bekijk het profiel van Danneels
Datum: 27-01-2010
Auteur: Danneels
Legbatterijen zijn kooistructuren met een draadbodem en meestal zitten de dieren per vier of per vijf in een kooi. De bodem van een kooi is licht hellend, hierdoor rollen de eieren uit de kooi op een transportband die ze dan meestal naar een centrale verzamelplaats brengt. In de stal heerst een constant klimaat qua temperatuur, vochtigheid en ventilatie. De uitwerpselen vallen doorheen de draadbodem op een transportband en worden zo afgevoerd. Zo krijgen infectieuze organismen minder kans om zich te ontwikkelen.

Goede hygiene

In het algemeen heeft de batterijkooi een aantal duidelijke voordelen op het vlak van management alsook op het vlak van welzijn en gezondheid van de dieren (Tauson, 2005). De belangrijkste pluspunten van het management zijn de lage productiekosten en de hoge graad van mechanisatie. Er is ook een goede controle mogelijk waardoor normaal een goede productie en eikwaliteit gehaald wordt.

De positieve punten op het vlak van dierenwelzijn, zijn gerelateerd met gezondheid en sterfte. Zelfs als de kippen niet gekapt zijn, is de verspreiding van kannibalisme niet algemeen, omdat er binnen de kleine groep een stabiele sociale orde heerst en een “pikker” niet in contact komt met de ganse groep in vergelijking met kippen in groepshuisvesting.

De hygiënische condities zijn normaal zeer goed met weinig of geen parasitaire druk. Hierdoor is het gebruik van medicijnen zeer laag en zijn de uitvalpercentages zeer aanvaardbaar. De luchtkwaliteit, voornamelijk de stof- en ammoniakconcentratie, is stabiel en gemakkelijk te controleren

Negatief imago

Negatief imago Als grote nadelen naar de consument toe, hebben de kooien een dieronvriendelijk imago en een huisvesting waarbij het normale gedrag van de leghennen sterk belemmerd wordt. Er is echter geen twijfel mogelijk dat de kooi een schrale omgeving is voor de kippen. Er is geen mogelijkheid om een nest, zitstok of stofbad te gebruiken (Duncan, 2001).

Kooien hebben door de geringe ruimte een negatief effect op de botsterkte, wat kan leiden tot botbreuken tegen het einde van de leg (Fleming et al., 1994). Doordat de kippen continu op een draadbodem gehouden worden treden er ook meer verwondingen op aan de voetzolen (Duncan, 2001). Bij een onnodig steile helling van >20% heeft 60% van de kippen verwondingen aan de voetzolen, terwijl een helling van <14% nog bij slechts 3% van de kippen zorgt voor schade aan de voetzolen (Tauson, 1998).

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl