X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De stille revolutie van de vloeibare lens

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van rolid4you rolid4you Auteur op infoyo sinds
21 Augustus 2008


Bekijk het profiel van rolid4you
Gerelateerde artikelen Libellen fotograferen
Datum: 05-10-2008
Auteur: Rolid4you
Een waterdruppel kan zich als een lens gedragen. Het Franse bedrijf Varioptic maakt handig gebruik van deze eigenschap om lenzen te fabriceren voor digitale cameras, mobieltjes en videocameras. Het mooie van deze lenzen is dat de uitvoering bijna net zo eenvoudig is als het idee erachter.

Newton

Newton Camera’s gebruiken voor het scherpstellen bijna zonder uitzondering een mechanisch systeem. Op zich is hier niets mis mee, al kleven er wel wat bezwaren aan deze methode. Er zijn bewegende delen nodig en die kunnen slijten. Ook maken ze geluid en dat kan met name bij filmcamera’s vervelend zijn. Bovendien kost het relatief veel energie en tijd om stilstaande onderdelen in beweging te krijgen, omdat ze zich volgens de Eerste wet van Newton nu eenmaal verzetten tegen het in beweging komen. Dit wordt ook wel de Wet van de Traagheid genoemd.

Waterdruppel

Waterdruppel Iedereen die normaal een bril draagt, of lenzen in heeft, kent het verschijnsel waarschijnlijk wel. In het zwembad ziet men minder goed zonder bril of lenzen, maar soms wordt de blik een stuk scherper omdat er wat water in de ogen komt. De druppel water in de ogen werkt in dat geval als een lens en dat is precies wat een contactlens of brik ook doen. Overigens kan het opwekken van tranende ogen tot hetzelfde resultaat leiden. Helaas is hier meestal sprake van een zeer onstabiele situatie: één keer goed knipperen met de ogen en de scherpte is weer helemaal verdwenen uit de ogen. Water laat zich nu eenmaal makkelijker in beweging zetten dan de materialen waar de lenzen van camera's uit zijn opgebouwd.

Lichtbreking

Lichtbreking De Franse onderneming Varioptic heeft een systeem bedacht om scherp te kunnen stellen dat handig gebruik maakt van de eigenschappen van water, maar dan op een uiterst stabiele wijze. Het systeem heet electrowetting en bestaat uit twee glazen wanden waartussen twee metalen ringen zitten geklemd. Het oppervlakte van deze ringen is aan de binnenkant voorzien van een isolerende laag. Op deze twee ringen worden twee elektroden aangesloten, zodat ze onder spanning kunnen worden gezet. De cilinder van 0,1 millimeter tot 3 centimeter die op deze manier ontstaat is gevuld met twee vloeistoffen: water en olie. Deze vloeistoffen stoten elkaar af, maar ze kunnen in de cilinder geen kant op. Zo ontstaat een grensoppervlak tussen het water en het olie. Aangezien de lichtbreking van water anders is dan olie, gat het grensoppervlak zich gedragen als een lens en verlaat het licht de lens onder een andere hoek dan waarmee het binnenkwam.

Scherpstellen

Scherpstellen In een neutrale toestand van de lens, als de elektroden niet onder spanning staan, is de lichtbreking zodanig dat de lichtstralen van elkaar wegschieten. Dat is een situatie met de blik op oneindig. Als de lens moet scherpstellen op een bepaald object, wordt er spanning op die elektrodes gezet. Water is een geleidend materiaal en wordt naar de plek toe getrokken waar het metaal onder spanning staat. De olie geleid geen stroom, maar mengt zich ook niet met het water. Het gevolg is dat het water hol gaat staan en de oliekolom die ruimte direct opvult. De verandering in de mate van bolling van het grensoppervlak tussen olie en water, zorgt ervoor dat er een andere lens ontstaat. In dit geval een lens die ervoor zorgt dat het inkomende licht de lens verlaat op een manier dat het zich bundelt. Dat is dus scherpstellen op een bepaald punt. Hoe ver dat punt van de camera is verwijderd, wordt bepaald door de spanning op de elektrodes te variëren.

Eenvoudig

Het scherpstellen met dit systeem gebeurt heel snel, er komen geen mechanische delen aan te pas, het is geruisloos en het kost bijzonder weinig energie. De lenzen zijn bovendien bijzonder eenvoudig van constructie en daardoor relatief goedkoop te fabriceren. Allemaal zaken die goed van pas komen in mobiele apparatuur, waar de levensduur van de accu echt een belangrijk aspect is van het gebruiksgemak. Het is bovendien een markt waar keihard wordt geconcurreerd op de prijs, waardoor een goedkoper te produceren technologie bijzonder interessant is voor de makers van de mobiele gadgets. We gaan ongetwijfeld nog veel hoeren van de vloeibare lens!

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl