X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hersenen kunnen direct praten met computer

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van rolid4you rolid4you Auteur op infoyo sinds
21 Augustus 2008


Bekijk het profiel van rolid4you
Datum: 17-10-2008
Auteur: Rolid4you
Het besturen van een computer met behulp van gedachten is allang geen sciencefiction meer. Jammer is alleen dat de weg van geslaagde laboratoriumexperimenten naar alledaagse toepassingen nog lang is en vol obstakels ligt.

Loïs Lane

De wetenschappelijke televisiequiz Hoe?Zo! liet begin januari 2005 een item zien waarin de zusjes Kleeman van Loïs Lane de opdracht kregen met behulp van gedachten een pc aan te sturen. Het bleek een lastig karwei, maar een van de zangeressen bleek toch al snel enige invloed te hebben op de in de televisiestudio opgestelde computer. Ze keken er wat ongelovig bij, hadden misschien de indruk dat ze voor de gek werden gehouden, maar konden niet ontkennen dat hun pogingen tot concentratie na enige oefening tot reacties van de computer leidden.

Bètagolf

Het achterliggende principe, zo werd de ietwat verbijsterde zusjes verteld, is eigenlijk heel simpel. Hersenen doen hun werk met behulp van elektrische stroompjes die meetbaar zijn. Het patroon waarin deze stroompjes zichtbaar worden, verschilt met de toestand waarin de hersenen verkeren. Wanneer de hersenen van een wakker persoon actief zijn, produceren ze een zogenaamde bètagolf. Wakker maar in toestand van rust wordt een zogenaamde alfagolf geproduceerd. Er zijn nog meer typen hersengolven te onderscheiden, maar die doen er in dit kader iets minder toe. Wat wetenschappers namelijk hebben gemaakt, is een programma dat de alfa- en bètagolven van een proefpersoon herkent en kan omzetten naar signalen die een computer begrijpt. Op deze manier kunnen proefpersonen leren om de alfagolven bijvoorbeeld te gebruiken om de cursor te laten bewegen en de bètagolven om de Entertoets te activeren.

Implantaat

Dat deze proef in een televisiestudio gedaan kon worden, heeft alles te maken met het feit dat onderzoekers reeds jaren bezig zijn met het verbinden van hersenen aan computers. De basisprincipes zijn dus bekend. Al in 2002 bleken Duitse wetenschappers van het Max Planck Instituut in staat om hersencellen van levende slakken te verbinden met transistors en deze ook met elkaar te laten communiceren. Later slaagde de Amerikaanse onderzoekster Melody Moore van de Georgia State University erin om een computer de gedachten van een muis aan ‘links’ en ‘rechts’ te laten opvangen en juist interpreteren. De muizen kregen hiertoe een implantaat in de hersenen ingebouwd dat hen rechtstreeks met de computer verbond.

Computerspel

Deze techniek werd steeds verder verfijnd. Zo slaagde een team van Amerikaanse onderzoekers er in 2003 in om een aap een computerspelletje te laten spelen met zijn gedachten. De aap werd hiertoe in een urenlange operatie voorzien van een interface (implantaat) met honderden elektroden, die aan evenzoveel zenuwen in de hersenen werden gekoppeld. De aap moest hierna een computerspelletje spelen met behulp van een joystick (dat kon hij al). De computer leerde op basis van de hersengolven en de bewegingen van de joystick tijdens het spelletje welke gedachtegolven bij welke bewegingen hoorde. De computer bleek de patronen zo goed te kunnen herkennen, dat deze het spelletje zonder joystick kon besturen. De aap kreeg dit op een gegeven moment ook door en gebruikte de joystick niet langer om het computerspel te spelen. Het beest gebruikte dus zijn hersenen om een game rechtstreeks aan te sturen.

Natte droom

Direct communiceren tussen hersenen en computer is dus geen sciencefiction meer. Een game spelen door rechtstreeks met de hersenen jouw avatar aan te sturen, is misschien een natte droom voor menig 'hardcore' gamer, maar zo ver zijn we natuurlijk nog lang niet. Obstakels genoeg: de methode die door Hoe?Zo! werd gedemonstreerd is weliswaar laagdrempelig - er hoeven geen elektroden te worden ingebracht - maar vereist heel veel oefening. Inbrengen van een elektrode zal bij menig aardbewoner ongetwijfeld op te veel weerstand stuiten. Maar als een implantaat het verschil betekent tussen zwaar gehandicapt en hulpeloos door het leven moeten of jezelf gedeeltelijk kunnen redden, dan ligt het waarschijnlijk opeens een stuk anders.

Rolstoel

Het inzetten van deze neurologische sciencefiction om gehandicapte mensen een prettiger leven te bezorgen, is de doelstelling van het Amerikaanse bedrijf Cyberkinetics. Deze pionier ontwikkelt een systeem om mensen die verlamd zijn door beschadigingen in hun centrale zenuwstelsel, via een computer allerlei handelingen te laten uitvoeren. Hiervoor wordt in het motorische deel van de hersenen, het deel dat onder andere de bewegingen van onze ledematen regelt, een implantaat aangebracht dat de hersenactiviteit ter plekke opmeet. Deze neurologische signalen worden vervolgens geïnterpreteerd en omgezet in bewegingen van een cursor op de computer. Die computer zorgt er vervolgens voor dat de televisie wordt aangezet, een programma op de computer wordt opgestart, enzovoort. Cyberkinetics wil op den duur een elektrische rolstoel fabriceren die wordt aangestuurd met de hersenen van de inzittende. Het bedrijf denkt zelfs dat het uiteindelijk mogelijk is om een systeem te ontwikkelen waarmee verlamde armen en/of benen weer in beweging gekregen kunnen worden.

Reacties op dit artikel
Jeffry, 2009-03-05
( +1 )

-- Gemodereerd door Bargok --
Debiel, 2009-03-05
( +1 )

-- Gemodereerd door Bargok --
Sana, 2010-09-09
( -1 )

ik wil met pc praaten welke sit moet ik doen
Hoi, 2011-06-13
( 0 )

Kothielens, 2014-09-16
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl