X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hittegolf of niet?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Karlien Karlien Auteur op infoyo sinds
02 Juli 2010


Bekijk het profiel van Karlien
Datum: 06-07-2010
Auteur: Karlien
Onder de tropische temperatuur van 32°C hoor je her en der de term ‘hittegolf’ al waaien. Niet elke periode van hoge temperaturen wordt in de meteorologie aanzien als een hittegolf. Wanneer mogen we terecht spreken van een hittegolf? Losstaand van het feit of de periode van extreme warmte een echte hittegolf is, zijn er een aantal factoren waar we voor onze en de gezondheid van de kinderen rekening mee moeten houden. Hoe komen we een ‘warme periode’ koel door?

Het KNMI (voor Nederland) en het KMI (voor België) delen dezelfde definitie voor de term hittegolf: “Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt, waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt. Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een weerhut. “
In Nederland is er sprake van een landelijke hittegolf als in het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt temperaturen opgemeten worden die aan bovenstaande criteria voldoen. Sinds 1897 heeft het KNMI zijn hoofdkwartier gevestigd in De Bilt, in de provincie Utrecht. In België is het oriëntatiepunt Ukkel, gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sinds 1954 zijn er in België dertien hittegolven opgemeten. De laatste dateert van 2006. In dat jaar werden er twee hittegolven opgemeten. Dit is op zich niet zo uitzonderlijk. Op de dertien hittegolfjaren waren er drie jaren waarbij er twee keer een piek waargenomen werd.
Uit de cijfergegevens sinds 1901 bijgehouden van het KNMI in De Bilt komen we te weten dat Nederland maar liefst achtendertig jaren met een hittegolf kenden. De meest bijgebleven hittegolf was gegarandeerd deze van 1975. De hittegolf startte op 29 juli en duurde achttien dagen. In deze periode waren er achtereenvolgens zes tropische dagen (vanaf 30,0 °C) Op de warmste dag werd er in De Bilt 32,9 °C gemeten. Nederlands warmste dag tot op heden is bijna vier jaar geleden opgemeten. Op 19 juli 2006 was het 35,7 °C

Of het nu theoretisch gezien een hittegolf is of niet, een aantal dagen van ‘extreme warmte’ doet wat met het menselijk lichaam en de geest. Helder denken en een snelle reflectie in het denken ontbreekt vaak. Sommigen onder ons geraken dan ook vaak snel geagiteerd door gebeurtenissen of medemensen. Wetende dat dit maar van tijdelijke aard is en zeker geen blijvende gevolgen heeft, is het belangrijker dat we even stil staan bij de lichamelijke gevolgen van hitte.

We kennen grootmoeders tips van ‘regelmatig drinken’ en ‘ schaduw of koele plaatsen opzoeken’ en ‘kleren uitgooien’ maar al te goed. Deze tips verwijzen hoofdzakelijk naar het tegengaan van uitdroging. Het lichaam droogt uit door hevig zweten en weinig drinken. Kenmerkend voor uitdrogen is het hebben van een grote dorst, een droge mond en hoofdpijn.
Als gevolg van directe invloed van de zon op het hoofd kan men wel eens een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek gaat gepaard met hevige hoofdpijn, slaperigheid (tot zelfs bewustzijnsverlies), hoge koorts en vaak ook oppervlakkige brandwonden op de huid.
Minder gekend zijn misschien wel de hittekrampen en de hitte- uitputting. Hittekrampen loopt men op door overvloedig zweten tijdens zware fysieke inspanningen. Het zijn vaak de spieren van de buik en ledematen die dan verkrampen. Bij rust verdwijnen de symptomen.
Een hitte- uitputting treed op na verscheidene dagen van hitte. Tijdens een hittegolf zijn deze dan ook niet ondenkbaar. Duizeligheid, flauwte, vermoeidheid, slapeloosheid of een ongewone nachtelijke onrust treden dan op.
Tijdens een periode van een hittegolf kan men ook gaan lijden aan een hitteslag. Doordat het lichaam een zeer lange periode aan extreem hoge temperaturen wordt blootgesteld kan het lichaam de menselijke temperatuurhuishouding niet blijven handhaven op een aanvaardbare warmte. Het menselijk lichaam kent een normale temperatuur tussen de 35,8 °C en de 37,2 °C. Slachtoffers van een hitteslag lijden aan een hoge lichaamstemperatuur, een verhoogd hartritme, ongewone onrust, warme rode en droge huid, hoofdpijn, braakneigingen of effectief braken, stuipen. Ook het verlies van het bewustzijn tot het in coma vallen zijn geen uitzonderingen.

Bij warm weer drukken we dan ook op het hart om aandacht te hebben voor de meest kwetsbaren rondom ons heen: kinderen en senioren. Kijk erop toe dat ze voldoende en regelmatig drinken (en eten), weer de vlakke zon en zorg ervoor dat je op de warmste momenten van de dag niet buiten hoeft te komen. Zoek de koelte op en kleed je niet te overtollig aan. Voorkomen is beter dan genezen. Bij twijfel aan de ernst van de lichamelijke gevolgen van de hitte, ga steeds naar je huisarts toe.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl