X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boodschappenpakketten, een verdeelmethode

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van famke famke Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van famke
Datum: 05-01-2009
Auteur: Famke
Regelmatig kun je bij verschillende supermarkten meedoen aan spaaracties om bijvoorbeeld een boodschappenpakket bijelkaar te sparen. Het valt niet altijd mee om alle benodigde zegeltjes bijelkaar te krijgen in de termijn die ervoor staat. Je kunt jezelf in de vingers snijden en opeens méér gaan kopen dan je anders zou doen, maar het kan ook anders.

Zegeltjes sparen

Zoals ik al zei kun je de zegeltjes sneller sparen als je méér uitgeeft dan je doorgaans zou doen. Dan heeft de actie haar doel bereikt! Voor je eigen portemonnee is het echter niet erg handig. Zo levert het boodschappenpakket je per saldo amper iets op. Bovendien bevatten de pakketten vaak producten die je anders toch niet zou gebruiken. Daarmee is de waarde van het pakket voor jou alweer minder.
Een manier om het pakket snel bij elkaar te sparen zonder er méér voor te kopen, is natuurlijk zegeltjes kopen via bijvoorbeeld marktplaats. Daar is een levendige handel gaande van allerhande spaarzegeltjes. Misschien is het voor jou wel voordeliger om je zegeltjes te verkopen en het pakket te laten zitten. Soms worden er behoorlijke prijzen geboden per zegeltje en als de inhoud van het pakket je toch al niets zegt is dat de beste optie.

Een alternatief: samen sparen, samen delen

Zo’n pakket bevat meestal een aantal producten die je anders toch niet zou kopen of die je zelfs nooit zou gebruiken. Een ander is er misschien juist wél blij mee. Een mogelijkheid is met anderen samen de benodigde zegels te sparen en af te spreken de inhoud van het pakket te delen. Dit kan met vrienden, kennissen of familieleden, maar ook met volslagen vreemden.
Plaats een advertentie in de supermarkt of op marktplaats en waarschijnlijk is er wel iemand die bij je in de buurt woont die er wel oren naar heeft.
Om problemen bij de verdeling te voorkomen heb ik een verdeelmethode bedacht, die gebaseerd is op speltheorie, een tak van de wiskunde.

De verdeling, eerst gemakkelijk


Stel dat je 100 zegels nodig hebt om het boodschappenpakket te krijgen en elk brengt 50 zegels in. Dan heeft elk recht op ‘de helft’. Hoe bepaal je nou wat een helft is?
De werkwijze is als volgt:
 • Maak een lijst van alle artikelen in het pakket.
 • Ken aan elk artikel een cijfer toe, dat aangeeft hoe graag je het wilt hebben. Als je elk artikel even graag wilt, geef je voor het gemak elk artikel één punt. Wil je het ene twee keer zo graag als het andere, geef dan het ene twee punten en het andere één punt. Wees niet bang dat je te veel of te weinig punten toekent, want het wordt later gelijk getrokken. Het gaat erom hoe graag je bepaalde dingen wilt ten opzichte van de andere dingen.
 • Tel allebei je eigen punten bij elkaar op.
 • Waarschijnlijk komen jullie niet tot hetzelfde totaal. Verreken dan de totalen tot de kleinste gemene veelvoud. Hierover later meer.
 • Vermenigvuldig elk cijfer in je lijst met het getal waardoor het totaal op de kleinste gemene veelvoud uitkomt. Voorbeeld: Stel de puntentotalen zijn 40 en 60. De kleinste gemene veelvoud is dan 120. Degene met 40 punten vermenigvuldigt zijn of haar cijfers met 3, de ander met 2.
 • Zet je cijfers (met bijbehorende artikelen) in aflopende volgorde op een rij.
 • Ieder heeft nu recht op artikelen met een puntentotaal van 60. Begin bovenaan de rijen met verdelen. Bijvoorbeeld eerst de bovenste van spaarder 1, daarna de bovenste 2 van spaarder 2, daarna de volgende 2 van spaarder 1 etc. Hou hierbij in de gaten hoeveel punten elk gekregen heeft en dat dit bij voorkeur ongeveer gelijk blijft lopen. S[reek bijvoorbeeld af dat degene met de minste punten één of zelfs twee keer extra mag pakken wanneer de puntenaantallen erg uit elkaar lopen.
 • Ga hiermee door totdat één van beiden voor 60 punten aan artikelen gekregen heeft. De rest is voor de ander.
 • Over dit concrete verdelen moet natuurlijk toch nog overlegd worden, maar op deze manier is de kans het grootst dat allebei de spaarders even tevreden zijn met het resultaat.

De verdeling, iets ingewikkelder


Stel dat je 100 zegels nodig hebt en de één heeft 54 zegels en de ander 46. Dan krijgt de één 54% van het totaal aantal punten en de ander 46%.
In het vorige voorbeeld komt dit neer op respectievelijk 65 en 55 punten. Spreek af hoe je de verdeling laat verlopen. Het is bijvoorbeeld niet helemaal eerlijk als eerst elk voor 55 punten aan artikelen krijgt en dan degene met 65 punten 'de rest'. Dit wordt belangrijker naarmate het verschil in percentages groter wordt.
Je kunt momenten afspreken waarbij gekeken wordt naar de verdeelde punten waarop degene die recht heeft op de meeste punten eventueel een extra product mag pakken. Of je spreekt af dat eerst de één voor 13 punten mag pakken (ongeveer) en daarna de ander voor 11 punten en daarna omgekeerd.
Stel dat je 100 zegels nodig hebt en de één heeft 44 zegels en de ander 74 zegels. Dan is het totaal dus méér dan nodig is. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen een derde of zelfs een vierde of vijfde spaarder erbij te halen en meer pakketten te verdelen, afhankelijk van de hoeveelheid zegeltjes die je teveel hebt. In dit geval zou ik kiezen voor: de ene krijgt 4400/118 %, de ander 7400/118 %, wat neerkomt op 37% en 63%. (De overige zegeltjes kun je eventueel nog doorverkopen en de winst op dezelfde manier verdelen.)

Op dezelfde manier kun je percentages berekenen wanneer er een ander aantal zegels nodig is dan de (gemakkelijke) 100.

In het geval dat je met méér dan twee spaarders werkt, gaat het op dezelfde manier in zijn werk. Het bepalen van de kleinste gemene veelvoud is iets meer rekenwerk, maar dat hoeft geen probleem te zijn.
Voor de daadwerkelijke verdeling kun je kiezen voor: Spaarder 1 krijgt zijn keus met het hoogste puntenaantal, daarna spaarder 2, daarna spaarder 3, enzovoort, totdat de laatste aan de beurt is geweest, dan weer de laatste, de op één na laatste, enzovoort, totdat je weer bij de eerste bent aangeland. Daarna begint de hele riedel weer opnieuw. Wanneer iemand zijn puntentotaal heeft bereikt doet hij of zij niet meer mee.
Je kunt dit systeem óók toepassen met een bepaald aantal punten: Nr. 1 pakt voor 5% (ongeveer)  van zijn of haar puntentotaal, daarna nr. 2, daarna nr. 3 etc. en vervolgens de rij in omgekeerde volgorde. Wanneer iemand bovenaan de lijst iets heeft staan van méér dan die 5 %, doet hij of zij de ronde erna bijvoorbeeld niet mee, of je spreekt een bepaald aantal rondes af waarbij je boven je percentage uit mag komen. Het zou namelijk wel een beetje zuur zijn als je bovenaan je lijst het enige hebt staan dat je echt wilt hebben en je er twintig keer zoveel punten aan hebt toegekend dan aan de rest en het vervolgens niet mag pakken omdat het 15% van je punten beslaat! Bijna net zo wrang is het als je dat met twéé artikelen hebt gedaan.
Denk dus goed na over de praktische toepassing en de regels die je hanteert.

Waarom zo ingewikkeld?

Deze concrete verdeelmethode kan natuurlijk sowieso toegepast worden; gezellig met z’n allen in een kring en om de beurt iets pakken.

Het voordeel van eerst een lijst maken is dat je niet alleen voor jezelf duidelijker hebt waar je voorkeur naar uitgaat, maar ook dat je bij je keuze niet beïnvloedt wordt door het kiesgedrag van de anderen. Hierdoor voorkom je dat iemand strategisch te werk gaat en eerst de dingen pakt waarvan duidelijk is dat méér mensen die willen hebben in plaats van de spullen die hij of zij zelf het liefst wil hebben, maar die niet zo populair zijn bij anderen.

Daarnaast krijgt iedereen relatief evenveel. Anders gezegd: iedereen krijgt evenveel 'tevredenheid', mits zijn of haar lijst eerlijk is ingevuld. Iemand doet namelijk  niet meer mee als zijn of haar puntenaantal bereikt is. Bij verdeling zonder eerst zo'n lijst te maken krijgt iedereen misschien wel ongeveer evenveel artikelen of voor evenveel waarde die door de winkel is toegekend, maar over de uiteindelijke tevredenheid van de deelnemers zegt het heel weinig.

Een bijkomend voordeel is, dat alles al op papier verdeelt kan worden, nog voordat er iets uitgepakt wordt.

De kleinste gemene veelvoud

Definitie: De kleinste gemene veelvoud van twee getallen A en B is het kleinste getal dat zowel een veelvoud is van A als van B.

In het geval dat de getallen A en B geen overeenkomstigen delers hebben, is de kleinste gemene veelvoud het product van A en B.
Voorbeeld: De kleinste gemene veelvoud van 2 en 3 is 6.

In het geval dat A en B overeenkomstige delers hebben, dien je het product van A en B éénmaal door de grootste gemene deler te delen.
Voorbeeld: 7 is zowel een deler van 70 als van 28. Ook 2 is een deler van 70 en 28. 2 en 7 hebben géén overeenkomstige delers. De grootste gemene deler van 70 en 28 is (2 x 7 = )14. De kleinste gemene veelvoud van 70 en 28 is daarom (70 x 28 / 14 =) 140.

Conclusie

Deze verdeelmethode klinkt misschien ingewikkeld en in de dagelijkse praktijk is het natuurlijk niet altijd nodig om hem toe te passen. Maar als de verdeling moeilijkheden oplevert, als je met méér mensen deelt of met onbekenden deelt is het een manier om iets te verdelen op een eerlijke manier die voor alle deelnemers gelijke tevredenheid oplevert.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl