X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Wetenschap" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Leugens en statistiek

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 09-11-2009
Auteur: Normyo
Een Engelse premier uit de negentiende eeuw zei eens: Je hebt leugens, grove leugens en statistiek. En ondanks het feit dat je soms met statistiek kunt rechtvaardigen wat je wilt, zitten er ook leuke kanten aan statistiek. Infoyo maakt er op een simpele manier gebruik van. Sommige mensen zullen de statistieken van Adsense heel leuk vinden.

Statistiek

Ik het hier overigens niet over verklarende statistieken, dat is gebaseerd op kansberekening en vraagt om heel veel oefenen of zelf ontdekken. Sommige mensen vinden verklarende statistiek juist heel erg leuk, terwijl veel mensen het toch graag er bij laten, hoeveel invloed het ook heeft op hun leven. Bij medisch onderzoek wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van verklarende statistiek om het onderzoek niet op de halve Nederlandse bevolking te moeten uitvoeren.

Waar die premier Disraeli het over had was beschrijvende statistiek. Dat is ook wat Infoyo en Adsense laten zien. Infoyo toont bijvoorbeeld net als de meeste pagina tellers voor website gewoon het aantal bezoekers dat een auteur heeft. De beschrijvende statistiek is er eentje die niet meer zegt dan: Er wonen ruim 800.000 mensen in Amsterdam en daarmee is het de grootste stad van Nederland. Nederland heeft een kustlijn van ruim 500 kilometer. Het aantal kilometers asfalt op de Nederlandse snelwegen is ... km.

Manipuleren

Het leuke van beschrijvende statistiek is echter niet het getal dat je te horen krijgt, maar wat je er mee kunt doen. Je kunt die bijna een miljoen inwoners van Amsterdam bijvoorbeeld delen op het aantal bezoekers per dag van buiten de stad. Of je kunt het delen door het aantal inwoners van Nederland. Dan kom je bijvoorbeeld uit op het getal dat bijna 5 procent van de Nederlanders in Amsterdam woont. Hier begint ook meteen de leugen waar Disraeli het over had. Omdat die 5 procent gebaseerd is op geregistreerde bewoners, kan het dus heel goed zijn dat er geen 5 procent woont, maar 6 procent omdat er veel illegalen in Amsterdam wonen. Verder is de discussie ook altijd weer, moet je de inwoners van Amsterdam mee tellen met alle inwoners van Nederland of er juist aftrekken voordat je gaat delen.

Informeren

Het punt met beschrijvende statistiek is altijd weer: Heb ik de juiste definitie gekozen voor mijn meting? Was een andere definitie en indeling beter geweest? Hoe zorg ik ervoor dat de cijfers duidelijk zijn en niets verbergen?

Als ik bijvoorbeeld eerlijk wil rapporteren over het aantal verkeersdoden, moet ik dan kijken naar het aantal gereden kilometers in Nederland of het aantal verkeersdeelnemers? Moet ik met percentages werken of met gehele aantallen? Het kan ook per doelgroep die ik wil informeren verschillen. Zo kan ik bijvoorbeeld voor politici beter spreken over aantallen verkeersdoden per aantal verkeersdeelnemers. Maar voor ambtenaren die beleid moeten voorbereiden over het verstrekken van het rijbewijs kan het beter zijn om het aantal verkeersdoden per aantal gereden kilometers te weten. Terwijl een ziekenhuis lievert hoort hoeveel verkeersdoden en -slachtoffers er gemiddeld per jaar over de laatste tien jaar er voor hun verzorgingsgebied gelden.

Leuk

Leuk Maar dat informeren is niet het enige leuke wat je met statistieken kunt doen. Je kunt er ook een beetje meespelen. Zo heb ik de afgelopen maanden bijgehouden wat het gemiddelde aantal bezoekers per dag is over vier weken. Als ik die cijfers hier in een tabel zou zetten dan krijg je van zes maanden cijfers te zien, wat als je van cijfers houdt natuurlijk leuk is om te zien. Als je wat visueler bent ingesteld, dan is het niet meer dan een cijfer brei. Als je die cijfers echter in een grafiek zet gecombineerd met de standaard deviatie per vier weken, dan krijg je een overzicht van de schommelingen van het aantal dagelijkse bezoekers.

Wat je dan duidelijk ziet is dat de maanden juli en augustus de vakantie maanden zijn in Nederland. Verder kun je zien dat sinds de Nederlanders terug zijn van vakantie het aantal bezoekers aan mijn paginas iedere maand stijgt. De volgende stap is dan nadenken over hoe je die stijging kunt vasthouden?

Het nadeel van statistiek is weer wel, dat je individuele lezer er in verdwijnt. In zekere zin wordt het menselijke aspect van de bezoeker ondergeschikt gemaakt aan de totalen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl